Så skyddas vittnena

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Rikskriminalpolisen om vittnesskyddet i Sverige

Många är rädda för att vittna mot grov organiserad brottslighet som mc-gäng, eftersom man fruktar hämndattacker.

Vittnesskyddet är tänkt att hjälpa dem som vittnar.

I kväll tar tv-programmet Uppdrag Granskning upp ett av fallen.

– Att förändra sitt liv på det viset är förstås en svår omställning för individen, säger Sven-Olov Gustafsson, sektionschef vid Rikskriminalpolisen till aftonbladet.se.

Det nationella personsäkerhetsarbetet syftar till att stärka säkerheten för de mest utsatta vittnena. De som vittnat mot grov organiserad brottslighet och har en så stark hotbild mot sig att de måste lämna sitt liv bakom sig för att aldrig mer komma tillbaka. Myndigheterna hjälper dem med det.

– Det är den starkaste formen av vittnesskydd och den åtgärd man tar till efter att ha provat de andra säkerhetsåtgärderna, säger Sven-Olov Gustafsson.

Kvarskrivning

Den lägsta nivån av vittnesskydd är skyddad identitet. Den handläggs av Skatteverket.

– Det blir mest en form av sekretessmarkering där man mörkar personnumret. Man ansöker om det hos Skatteverket och det krävs ett intyg för att kunna få det.

Nästa säkerhetsnivå är kvarskrivning som också hanteras av Skatteverket.

– Det innebär att man skrivs kvar på den gamla adressen som man inte längre bor kvar på. Posten anländer i stället till Skatteverket som skickar den vidare.

Nytt namn och personnummer

Nästa säkerhetsnivå omfattas av Lagen om fingerade personuppgifter.

– Den lagen har verkat sedan början av 1990-talet och enligt den medges man få möjlighet till ny identitet om man har en hotbild mot sig som innebär fara för liv och hälsa. Dessa ärenden handläggs än så länge av tingsrätten i Stockholm men det finns förslag om att ändra det.

Den som ges bifall i Stockholms tingsrätt får ett nytt namn och ett nytt personnummer. En omställning som kan omfatta en hel familj.

– Utifrån situationen får man anpassa sig till en ny livsstil. Vi försöker bistå individen i så stor utsträckning som möjligt.

Nytt vittnesprogram

Sedan 2006 finns ett nytt vittnesprogram som syftar till att skydda rättsprocessen. Man är dock restriktiv och försöker hitta en lösning som innebär att personerna endast i sista hand ska omfattas av det relativt nya vittnesprogrammet.

– Det är för att ge dem som är hotade av allvarlig brottslighet möjligheten att få en ny identitet på ny plats med nya förutsättningar. Men man ska då ha provat de andra säkerhetsåtgärderna.

Den som omfattas av vittnesprogrammet är personer som kan lämna uppgifter som leder till fällande dom i fall mot organiserad brottslighet. De har möjlighet att få ekonomiskt bistånd för att klara att starta sitt nya liv på annan ort.

– Lagstiftaren säger att det ska finnas möjlighet att få upp till tio basbelopp. Man ska bereda den här individen möjlighet att finna en ny plats där han eller hon kan fortsätta leva ett liv som är jämföriigt med det som har varit, säger Sven-Olov Gustafsson.