Ville dra av – för avgift till S

Publicerad 2012-06-12

Nu får Veronica Palm bassning av Skatteverket

Veronica Palm (S) försökte dra av skatt – för sin avgift till Socialdemokraterna.

Men Skatteverket säger nej.

– Jag respekterar myndighetens ställningstagande, uppger Veronica Palm.

Veronica Palm.

Veronica Palm har suttit i riksdagen sedan 2002. I årets självdeklaration försökte hon göra avdrag för en kansliavgift på 14 400 kronor till Socialdemokraterna Stockholm.

"Har betraktats som avdragsgillt"

Skatteverket säger nej – och svarar med att upptaxera henne, eftersom hon inte kunnat visa att hon fått någon motprestation för pengarna.

Riksdagsledamöter har däremot rätt att dra av kansliavgiften till riksdagsgruppen. Den avgiften täcker nämligen kontors- och sekreterarhjälp, som räknas som nödvändigt för att utföra jobbet.

Veronica Palm svarar Aftonbladet med en skriftlig kommentar:

– För att fullgöra mitt uppdrag som folkvald får jag liksom många andra ledamöter, både kanslistöd från S i Stockholm och stöd från riksdagsgruppens S-kansli i form av exempelvis presskontakter, medverkan vid arrangemang, kontakt med väljare och informationsmaterial. För detta betalar vi ledamöter årligen en obligatorisk kansliavgift som tidigare år betraktats som avdragsgill. Självklart respekterar jag myndighetens ställningstagande och beslut.

Skatteverket: "En bevisfråga"

Birgitta von Euler på Skatteverkets rättsavdelning förklarar:

– Beslutet handlar om en bevisfråga. Veronica Palm har inte visat varför avgiften till partiet skulle gett henne någon motprestation som riksdagsledamot. Som skattskyldig har du alltid bevisbördan. Att hon är medlem i Socialdemokratiska partiet räcker inte. Det är möjligt att hon fått sådana motprestationer, men inte yrkat på ett tillräckligt tydligt sätt.

Palm hävdar att avgiften ansetts vara avdragsgill tidigare. Stämmer det?

– Det kan vara så att hon yrkat på ett tydligare sätt tidigare år, eller så är det så att man inte gått in och efterfrågat vad det avser. Man granskar ju inte varje deklaration lika noggrant varje år. Men det finns ett rättsfall från högsta förvaltningsdomstolen som handlar om precis det här, och som visar att kansliavgiften till partiet inte var avdragsgill.

Palms beskattningsbara förvärvsinkomst blir efter Skatteverkets beslut 773 700 kronor.