Hillarys skräck - Sanders knappar in

Publicerad 2016-04-19

NEW YORK. Nu slåss kandidaterna om det stora äpplet.

För Trump ser segern ut att vara i hamn – New York-sonen är favorit bland republikanerna.

Men för Hillary Clinton har ett orosmoln dykt upp: Bernie Sanders knappar in.

Mardrömsbeskedet presenterades av NBC News och Wall Street Journal igår: Hillary Clintons nationella försprång mot Bernie Sanders - som hittills har varit rejält - har rasat till endast två procentenheter.

I januari låg hon 25 procentenheter över Sanders.

– Jag är inte alls förvånad över att han är så populär här, men jag tror inte att Bernie Sanders kommer att bli presidentkandidat för Demokraterna. Men bara att han får ut sitt budskap bland folket, om att de som tjänar pengar på Wall Street inte ska få sko sig på oss, det är något nytt, säger förtidspensionerade Julie Bruni, 50, som står och väger mellan att rösta på Hillary Clinton eller Bernie Sanders.

”Mest kvalificerad”

Clinton vinner nomineringen till att bli Demokraternas presidentkandidat eftersom hon har mycket mer erfarenhet, både som tidigare utrikesminister och som presidentfru, tror Julie Bruni.

– Hon är mest kvalificerad när det gäller utrikespolitik. Vi har inte riktigt tid att testa någon som är ny i ämnet, säger hon.

Primärvalet i New York brukar vara en enkel match både bland demokrater och republikaner. Men i år är ingenting som det brukar i det amerikanska presidentvalet. Inget av partierna har någon självklar presidentkandidat klar för sig röstmässigt ännu.

Och när tre av kandidaterna har kopplingar till delstaten New York blir det plötsligt som om cirkusen kommit till stan när det är dags för primärval.

Hillary Clinton, som varit senator i New York, åkte dagen före primärvalet till en biltvätt i Queens och ett sjukhus i Yonkers och pratade med väljare.

”Avskyr Ted Cruz”

Brooklynsonen Bernie Sanders gick upp och ner för Midtown på Manhattan tills han kommit fram till strejkande Verizon-arbetare för att ragga röster. New York-födde Donald Trump höll givetvis möten i sitt fort - Trump tower - när det var dags att kampanja på måndagen.

Julie Bruni man Sal funderar på att rösta på Trump i november, om han blir republikanernas presidentkandidat. För New York-bor som vill rösta republikanskt finns inte så mycket att välja på, menar han. Många har avvisat Ted Cruz efter ett uttalande om att han tyckte Trump stod för "New York-värderingar" (och menade att det var alldeles för liberala åsikter för hans smak).

– Jag fullkomligt avskyr Ted Cruz. Donald Trump är en affärsman från New York, det är ju precis vad vi behöver som nästa president! Han kommer nog att lugna sig med sitt fula spel och sina kontroversiella uttalanden och bli lite mer presidentlik om han blir vald till republikanernas presidentkandidat, säger Sal Bruni.