Hetsades att hoppa – kunde inte simma

Uppdaterad 2013-08-08 | Publicerad 2013-08-04

Pappa hejade på fyraåring i tio meter högt hopptorn

Alidebergsbadet i Borås.

Pappan hetsade fyraåringen att hoppa från tians hopptorn.

Men pojken kunde inte simma – och fick räddas av en badvakt.

– Han blev väldigt rädd, säger en badvärd till Borås tidning.

Badvärdarna på Alidebergsbadet i Borås såg hur pappan och den fyraårige pojken var på väg upp i den tio meter höga hopptornet.

Enligt reglerna måste alla som hoppar från tornet vara simkunniga, men den lilla pojken kan inte simma.

"Försökte prata med föräldrarna"

– Vi försökte prata med föräldrarna, och förklarade att en fyraåring med armpuffar inte får hoppa här, säger badvärden till Borås tidning.

Men pappan ska inte ha brytt sig.

I stället ska han ha hejat på och hetsat pojken att hoppa – vilket fyraåringen gjorde. Rakt ner i den fem meter djupa bassägen.

– Han skadades som tur var inte, men landade snett i vattnet och blev väldigt rädd. En badvakt fick hoppa i och hämta upp honom, säger badvärden till tidningen.

Kan komma att ändra regler

Händelsen inträffade för snart två veckor sedan, men trots att den upprört väldigt många är den inte anmäld enligt Borås tidning.

Jonas Söderberg, sportchef i simklubben Elfsborg, säger dock till tidningen att man på badet kommer att utvärdera händelsen och att den kan komma att leda till nya regler.

– Eftersom det visade sig att mannen var barnets pappa var det inte mycket som vi kunde göra. Föräldrarna bär själva det yttersta ansvaret för sina egna barn. Vi har tydliga regler där simkunnighet gäller i alla djupa bassänger, och i synnerhet vid hopptornet. Men det är svårt, säger han till BT.

"Kan gå väldigt illa"

Anders Wernesten, som jobbar med vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet (SLS), tycker att föräldrarnas agerande är helt oförståeligt.

– Jag har aldrig hört något liknande. Det kan ju gå väldigt, väldigt illa. Av egen erfarenhet vet jag att man kan tappa andan vid hopp från de höjderna. Man kan säkert dessutom hamna så illa att man bryter både armar och ben, säger han till Aftonbladet. 

På SLS har man dock inte märkt att föräldrar generellt blivit mer ovaksamma.

– Nej, det är ingen trend att det blivit sämre. Det beror mer på person.

Vad ska man tänka på när man badar med barn?

– Det handlar om tillsyn. Man ska ha uppsikt över sina barn, man ska vara på en armlängds avstånd. Det går jättefort om det skulle hända något. Därför är det viktigt att vara nära.