”Lämna bilen hemma”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-11

Akut trafikläge i Stockholm, problem i Dalarna, södra Jämtland och längs Gävleborgskusten

Lämna bilen hemma, manar Trafikverket som kallar trafikläget akut, framför allt i Stockholms län och särskilt i norra Roslagen.

Det är halt på vägarna och starka vindar blåser upp snödrivor.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har ställt in samtliga bussar i länet.

I princip alla bussar i Stockholms län är inställda.

– Vi försökte köra i innerstan ett tag men det gick inte, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour.

Skälet: Halkan.

Pendeltågen har också problem med förseningar på upp till 25 minuter.

Arlanda Express och Swebus

Snabbtåget Arlanda Express som går mellan Stockholm och Arlanda har också drabbats av störningar. En igensnöad växel orsakar förseningar på upp till 20 minuter.

– Nu är det improvisation som gäller, det går inte att skotta bort en hel årstid, säger Per Thorstensson, vd på Arlanda Express.

Vädret får också konsekvenser för Swebus trafik.

– Alla våra bussar går, men vi har förseningar på uppemot en timme. Det är fortfarande väldigt svårt att komma ut från Stockholm, säger Swebus presschef Ingvar Ryggesjö till TT.

Problemen med förseningar väntas hålla i sig åtminstone under förmiddagen.

"Plogar för fullt"

På vägarna i Dalarna, södra Jämtland och längs Gävleborgskusten är framkomligheten mycket begränsad, enligt Trafikverket. Plogning pågår för fullt.

I snövädret har flera mindre trafikolyckor inträffat i Gästrikland och Hälsingland under morgonen.

– Det är mycket snörök, mycket snö och mycket halt, säger Susanne Lindström på Gävleborgspolisen.

Snövädret rör sig söderut

Alla lokaltåg mellan Sundsvall och Gävle är inställda på grund av vädret, skriver helahalsingland.se. Även landsbygdsbussarna i Söderhamn och Bollnäs är inställda. De bussar som går dras med stora förseningar.

Det är också stora störningar i tågtrafiken mellan Borlänge och Frövi och det blir ingen ersättningstrafik, då framkomligheten på vägarna är begränsad, uppger Trafikverket.

Blåser på Skavsta

Skavsta flygplats som tvingades stänga under torsdagen på grund av vädret drabbas av flera förseningar i dag. Två plan som skulle lyfta på morgonen är försenade till lunchtid, eftersom de står på Arlanda på grund av att det inte gick att landa på Skavsta i går.

– Jag tror att vi kommer se en del förseningar i dag också, för det blåser fortfarande ganska mycket här, säger flygplatsens vd Dot Gade Kulovuori.

Rör sig söderut

Snöstormen drog in över Västsverige i går morse och drog målmedvetet genom landet.

Snövädret rör sig sakta söderut under förmiddagen och kommer på eftermiddagen att avta och bara ge mindre snömängder över Götaland. Vinden blir frisk och vid kusterna rentav hård.

– Det rör sig inte alls om de mängder som har varit under gårdagen och natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Färjor ställs in

Eckerölinjen ställer in i sina färjeavgångar från Eckerö och Grisslehamn på fredagsmorgonen på grund av det dåliga vädret. Avgången klockan 13.30 från Eckerö beräknas gå som planerat.

Både Viking Line och Silja Line rapporterar smärre förseningar, men alla deras turer ska avgå som planerat på morgonen.