Vännen: ”Snart dör någon”

Uppdaterad 2014-10-06 | Publicerad 2014-10-05

GÄVLE/STOCKHOLM. Både den 16-årig pojken och hans 19-åriga kamrat hade tagit en överdos spice.

De hittades på marken utanför en skola.

16-åringen fick sövas ner och båda uppges vara allvarligt skadade.

– Snart dör någon, säger en kamrat till 16-åringen.

Strax före klockan fyra i går morse  hittades tonåringarna utanför Vasaskolan i centrala Gävle.

– Nyfikenhet och grupptryck gör att man testar nya droger utan att ha en aning om följderna, säger en kamrat till 16-åringen.

– Jag kommer inte att prova spice.

”Inget vet följderna”

Under söndagen uppgav polisen att 16-åringen hölls nedsövd och tidigt på måndagsmorgonen meddelade sjukhuset att både han och 19-åringen är allvarligt skadade.

16-åringen var inte kontaktbar när polis och ambulans kom till platsen på söndagsmorgonen, men 19-åringen uppgav att de tagit spice, enligt Sven-Erik Hammar, länsvakthavande befäl på polisen i Gävleborg.

– Men vi får vänta på analysresultat och höra de här och försöka få fram var de får det ifrån, men sådant berättar de väldigt sällan, säger han.

Johnny Gustavsson, drogsamordnare vid Gävle kommun, är inte överraskad av överdoserna.

– Nej, det var inte oväntat. Spiceanvändningen ökar bland ungdomarna och nu fick vi se de första fallen i Gävle som fick köras i ambulans, säger han.

Drogen blir vanligare

Enligt Gustavsson är det några personer som beställer hem spice via nätet - oftast från Kina - och sedan säljer vidare till andra ungdomar.

– Det värsta är att ingen vet riktigt följderna av spice som många provar i stället för hasch. Spice  är en relativ ny drog som det inte forskats mycket på. Så det är stor chansning att prova drogen.

Gustavsson är kritisk till att Gävlepolisen inte längre har några narkotikapoliser på stan.

– De två gatulangningspoliser vi haft sitter nu med utredningar. De skulle behövas ute bland ungdomarna för att störa droghanteringen. Vi måste undvika att fler ungdomar råkar illa ut, säger Johnny Gustavsson.

Spice är en syntetisk drog som vanligtvis röks i pipa eller cigarettpapper. Den säljs i många varianter via internet, och kan till exempel orsaka vanföreställningar, aggressivt beteende eller slå ut njurarna.

”Dödens drog”

– De som är påverkade utför handlingar som de inte skulle göra annars. Det kan handla om att de tappar medvetandet, hallucinerar, får psykoser, går ut och slänger sig på vägen eller hoppar ifrån ett tak, har Per Adolf Bergsten, chef vid akuten på Oskarshamns sjukhus, tidigare sagt till Aftonbladet.

Drogen blir allt vanligare i Sverige, men är svår att dosera.

Under två veckor i september fördes minst 15 ungdomar i Oskarshamn till sjukhus efter att ha använt spice.

– Det är en lek med döden, sa Per Adolf Bergsten, chef vid akuten på Oskarshamns sjukhus, till Aftonbladet då.

I Sundsvall fick fem personer föras till sjukhus efter att ha rökt spice i slutet av augusti. Fyra av dem blev medvetslösa.

Aftonbladet träffade en av de drabbade, en man i 45-årsåldern, kort efter att han lämnade sjukhuset.

Han berättade då att han är missbrukare, men att han aldrig känt något liknande trots att han missbrukat länge.

– Det här är dödens drog, sa mannen.