Missade utreda mordförsök – nu ber polisen om ursäkt

Publicerad 2015-02-18

Blev liggande i plåtskåp i ett år

GÄVLE. En 20-åring blev dödshotad och beskjuten på öppen gata i Gävle för ett år sen.

Aftonbladet kunde i måndags avslöja att mordförsöket inte utreddes.

Ärendet blev liggande i ett plåtskåp hos polisen.

– Jag kan bara beklaga att det blivit så här och vi tar detta på största allvar, säger Lisa Ström, ny polisområdeschef i Gävleborg.

Efter Aftonbladets avslöjande kallade Gävlepolisen till presskonferens.

Anledningen till att ärendet blivit liggande ska enligt Ström ha berott på överbelastning.

– Det kan bli så här när utredningshögarna blir för stora och man tappar bort ordning och reda. Framför allt är det tråkigt för den som blev drabbad. Men nu har vi en ny organisation och ser framåt, säger Ström.

Flera tusen outredda brott

Enligt kommissarie Bo Sköld hade Gävlepolisen 5 100 outredda brott när de gjorde en storsatsning för att minska utredningshögen förra året.

– Nu är vi nere på 3 400 ärenden, säger Sköld.

I det aktuella fallet blev 20-åringen tilltalad av en främmande man sent en kväll i februari förra året. Han tyckte att det obehagligt och gick iväg. Då ropade främlingen att han skulle döda honom.

Tog fram gevär

Den 20-åriga mannen sprang men hann se hur främlingen tog fram ett gevär ur ett fodral han bar på ryggen. Han sköt ett skott - som inte träffade. Polispatruller som kom till platsen hittade en patronhylsa på marken.

Någon vidare utredning blev det inte förrän i januari i år. Då hade Aftonbladet börjat forska i ärendet.

En enskild polisman anmälde hanteringen till polisens internutredning. Men chefsåklagaren Håkan Rosvall tyckte inte att någon enskild polis gjort sig skyldig till tjänstefel och la ner utredningen.

Även brottsutredningen är nedlagd eftersom den drabbade 20-åringens familj vill lägga den obehagliga händelsen bakom sig.