Byggarna slösar men du betalar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-11-19

Orimliga vinstpålägg då slår hyrorna i taket

I dag styrs det mesta av några få storbyggare: JM, Skanska, NCC och Peab.

Så enväldigt att Konkurrensverkets generaldirektör Ann-Christin Nyqvist på ett byggseminarium nyligen lovade att hårdkolla dem.

bygger dyrt I nybyggda Hammarby sjöstad i Stockholm ligger hyrorna på svindlande 11000 kronor i månaden för en normal trea. En följd av svag konkurrens, skriver Aftonbladets Lennart Arnstad.

Bolagen bygger helst i egen regi, byter fastigheter mot mark och köpslår om kommunens byggrätter.

Kommunerna har alltså också ett jätteansvar, markpolitiskt.

– Konkurrensen sätts ur spel, det är meningslöst att ta in offerter, säger en luttrad chef inom allmännnyttan i Stockholm.

Då blir följden att hyreskraven i exempelvis Hammarby sjöstad i dag hamnar på 1 630 kr/kvm/år, vilket gör 11 000 kronor i månaden för en normal trea.

I Stockholm har man länge byggt på marknadens köpkraft och inte haft anledning att hålla priserna nere. Det är ju enklare att bygga en lyxig bostadsrätt, sälja den för några miljoner, kamma hem rejäl vinst och slippa dyr hyresförvaltning.

Men det är inte bara i huvudstaden som problemen finns. I dag har 91 kommuner bostadsbrist, stor ökning på kort tid.

Jag har gått husesyn hos några av dem som vågar angripa de orimliga byggkostnaderna.

På Boverket i Karlskrona möter jag Sonny Modig, regeringens nya hyresjägare. Han vill ha kunnigare byggherrar, tumskruvar på entreprenörerna och upprensning i produktdjungeln.

I Malmö kollar jag nytänkta och prisbilliga stadsbyar som är på gång i Bunkeflostrand. Där en trea kostar bara hälften så mycket som en lika stor lägenhet på svindyra Bo01-området i Västra hamnen.

I Linköping sänker fastighetsbolaget Duvkullen drastiskt hyrorna i sina nybyggda hus. Utan att tumma ett uns på kvaliteten.

Här är deras lösningar som utmanar de jättarnas slöseri.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln