Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

En egen dator till varje elev

Uppdaterad 2013-02-22 | Publicerad 2010-09-19

Lunds kommun storsatsar

En gratis dator till varje elev i skolan – så ser framtiden ut i de svenska kommunerna inom en snar framtid. Längst av alla kommuner går Lund som vill skrota många gamla datasalar och ge eleverna en bärbar dator redan i mellanstadiet.

En egen dator till varje elev så ser många av Sveriges kommuners satsning ut inför framtiden. De flesta vill ge alla elever från årskurs sex en egen dator men i Lund går man längre. Här vill man till att börja med ge alla elever, från femman upp till vuxenskolan, en egen bärbar dator.

Sparar pengar

En egen dator är redan verklighet för många av gymnasie-elever i Sverige de senaste åren har det varit ett sätt att locka elever till skolan men också ett sätt för skolorna att kunna slopa datasalarna och de extra kostnader för säkerhet som en datasal innebär. Men att ge datorer handlar inte bara om att spara pengar på datasalar. Det handlar också om att ge alla elever samma möjligheter oavsett föräldrarnas inkomst.

– Många tjejer får inte lika mycket tid med datorerna i skolan eftersom de inte tar för sig på samma sätt. Med en egen dator får de samma möjlighet som pojkar, säger Hans Ohlsson på utbildningsförvaltningen i Lund.

Inom de två närmsta åren kommer kommunen köpa in 6000 bärbara datorer till eleverna. Om man satsar på mac eller pc är upp till varje skola, berättar Ohlsson.

Här är det redan verklighet

En kommun som redan gjort verklighet av "en dator per elev" är Stenungsund där alla kommunens elever mellan årskurs 6-9 har en egen bärbar dator. Även i Falkenberg finns två skolor där alla elever haft egen dator sedan 2008, skriver dn.se