Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

MSB byter namn – militärtopp blir ny GD

Uppdaterad 05.29 | Publicerad 2024-10-25 08.52

Militärtoppen Mikael Frisell ska förbereda det civila Sverige för krig.

Han tar över som generaldirektör på MSB, som byter namn till Myndigheten för civilt försvar, MCF.

”Vi utgår från den tuffaste hotbilden, krigets krav”, säger Frisell.

En orolig omvärld med krig i Ukraina innebär att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap byter namn till Myndigheten för civilt försvar och får en ny inriktning. Nya MCF ska fokusera på beredskap för krig istället för kris.

Krig är också fokuset i den uppdaterade broschyren ”Om kriget eller krisen kommer” från MSB som kommer att skicks ut till svenska hushåll i november. Den tar bland annat upp vad man ska göra om Sverige attackeras med kärnvapen.

Det svenska civilförsvaret var länge eftersatt, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens. Men de senaste åren har satsningar gjorts.

Vad är den konkreta skillnaden mellan att förbereda samhället för krig istället för kris?

Nu kommer vi utgå från den tuffaste hotbilden, krigets krav. Den svåraste miljön att agera i. Är vi förberedda på det kommer vi också kunna hantera vardagliga fredstida kriser, säger Mikael Frisell, som blir ny generaldirektör för den 1 november.

Hur orolig ska man vara över risken för krig?

– Man ska inte vara orolig. Men samtidigt är det som regeringen och även Försvarsmakten säger, vi kan inte utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige. Det är därför vi behöver förbereda oss och bygga upp ett starkt civilt försvar, säger Mikael Frisell.

Ser du en risk att informationen gör människor rädda och oroliga istället för bättre förberedda?

– Det finns väl alltid risk att man skapar oro. Men samtidigt måste vi vara realistiska. Det är den sämsta omvärldsutvecklingen vi sett på väldigt, väldigt länge. Det bästa sättet att minska oron är att skaffa kunskap. Att man läser broschyren och sen också mentalt går igenom om och förbereder sig med enligt de checklisterna som finns där. Då är tanken att man ska försöka skapa lite mer lugn.

På en pressträff kallar ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, namnbytet för en del av en kulturförändringsresa.

– Vid sidan av den här kulturförändringsresan så är också inriktningen att förändringen och förtydligandet av rollen som toppnoden i det civila försvaret kommer att manifesteras på tydligt sätt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Mikael Frisell.

Tidigare toppcheferna plockar ut jättebelopp – utan att jobba. LÖNELISTA


Carl-Oskar Bohlin är minister för civilt försvar. Hans bild är att svenskar blir allt mer förberedda för krig. Han säger att undersökningar visar att fler människor än för några år sedan förbättrat sin beredskap hemma.

– Det är i grunden bra, därför att hemberedskap handlar i botten om att vara solidarisk med sitt land. Därför att om man i normalfallet är en människa som klarar sig utan stöd och hjälp av samhället så förväntas man kunna göra det även under mycket störda förhållanden. Det vill säga inte utgöra en belastning på samhället utan snarare kunna vara med och bidra och hjälpa till i hanteringen av en svår kris eller i värsta fall ett angrepp.

Vad vill du säga till människor som är rädda för krig?

– Jag tycker inte att man ska vara rädd och orolig, men jag tycker att man ska kanalisera sin energi på så sätt att man tar ansvar för sin hemberedskap. Gör man det så kommer man också märka att det möjligen känns lite bättre om man har koll på sin egen situation.

MSB byter namn.

Ulf Kristersson sa under pressträffen att man lärt sig mycket av kriget i Ukraina, om det civila försvarets betydelse att klara av militära angrepp.

– Där lär vi oss nu väldigt, väldigt mycket, säger han.

I somras meddelade tidigare generaldirektör, Charlotte Petri Gornitzka, att hon lämnar uppdraget.