Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

General: Sinwars kaffe var fortfarande varmt

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-08-15

Han är Israels fiende nummer ett, ständigt jagad och gömd i Gazas tunnlar. Men Yahya Sinwar har varit ytterst nära att bli infångad, hävdar Israel.

– Kaffet var fortfarande varmt, säger brigadgeneralen Dan Goldfuss.

Generalen är en av Israels högsta befälhavare på plats i Gazakriget. Nu berättar han i en tv-intervju om jakten på Hamasledaren Yahya Sinwar i det palestinska områdets tunnelsystem.

– Vi var nära. Vi kom till hans ställe, en underjordisk anläggning, uppger Goldfuss för tv-kanalen Keshet 12.

– Den var ”het”, tillägger generalen, och får då frågan vad han menar.

– Det fanns massor av pengar. Kaffet var fortfarande varmt. Vapen låg utspridda.

Hjärnan bakom

Så det var bara minuter efter hans flykt?

– Minuter, faktiskt, svarar Goldfuss.

Sinwar har i flera år varit terrorstämplade palestinska Hamas högste ledare i Gazaremsan. Tillsammans med befälhavaren Mohammad Dayf anses han ha varit hjärnan och arkitekten bakom den stora terrorattacken in i Israel i oktober förra året som blev starten på det nuvarande kriget.

Sedan både Dayf och Hamas övergripande ledare Ismail Haniya dödats nyligen har Sinwar tagit över som högste ledare. 62-åringen har kallats Slaktaren från Khan Yunis, och beskrivs både av Israel och av palestinska källor som grym och kompromisslös.

– Så länge han andas styr han, och han är en galen fanatiker, har en insatt palestinsk källa sagt till tidningen Haaretz.

Kom på besök

När episoden Goldfuss beskriver ska ha inträffat framgår inte. Men även israeler som tidigare under kriget suttit gisslan hos Hamas har vittnat om att Sinwar finns nere i tunnlarna. Frisläppta Amina Moshe berättade i januari att Hamasledaren flera gånger hade kommit på besök när hon hölls fången.

– Hej, hur mår ni? Är allt OK? ska han ha frågat gisslan på hebreiska – ett språk han kan flytande efter att ha suttit många år i fängelse i Israel.