Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Kända gaypingvinen död – partnern Magic sjöng

Publicerad 09.19

Sphen, till höger, och Magic leder andra pingviner genom en regnbågsportal.

Gaypingvinerna Sphen och Magic charmade världen och kläckte två barn.

Nu har Sphen, 11, dött – varpå Magic sjöng så att akvariepersonalen grät:

– Det var ett väldigt vackert ögonblick, säger pingvinskötaren Renee Howell.

Strax efter att Australien hade legaliserat samkönade äktenskap blev de båda åsnepingvinherrarna 2018 en symbol för hbtqi-rörelsens framgångar.

Personalen på Sea Life Sydney Aquarium såg hur de båda pingvinherrarna uppvaktade varandra på det traditionella åsnepingvinsättet:

– De letar efter perfekta småstenar som de ger sin tilltänkta partner. De använder stenarna för att bygga sina bon och det är där äggen kläcks, säger pingvinskötaren Renee Howell till tidningen The Guardian.

Pingvinerna fick ta över ägg från par som hade övergett dem. 2018 ruvade de tillsammans fram Sphengic (som senare kallades Lara) och 2020 fick de Clancy.

Jämställda

Samkönade pingvinpar är inte helt ovanliga, men det sällsynta med Sphen och Magic var att de var så jämställda och hängivna:

– När den ena hade letat efter mat och kom tillbaka till boet byttes de om att ruva. De delade verkligen jämlikt på rollerna, säger Howell.

Nyligen avlivades Sphen, efter att hans hälsa försämrats. Enligt akvariet var det ett svårt men nödvändigt beslut, rapporterar The New York Times.

Fick se den döda kroppen

När Sphen var död tog personalen Magic till kroppen. Anledningen var att de visste hur åsnepingviner i det vilda ger sig av för att leta efter sin partner när den dött och de inte vet var den är. Personalen ville att Magic skulle veta vad som hade hänt, och slippa leta.

När Magic fick syn på Sphen började han genast att sjunga, och alla åsnepingviner runtomkring stämde upp i körsång.

– Det var ett mycket vackert ögonblick, luften fylldes av deras sång, säger Renee Howell.

Följ ämnen i artikeln