Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Tyskland donerar mpox-vaccin till Afrika

TT-AFP

Publicerad 2024-08-26 17.30

WHO har förklarat ökningen av fall av mpox i Afrika som en global hälsonödsituation.

Tyskland donerar 100 000 doser av mpox-vaccin till länder i Afrika som sett en ökning av antalet fall.

Vaccinerna kommer från tyska militära lager och kommer att göras tillgängliga ”inom kort”, enligt regeringens talesperson Steffen Hebestreit.

Donationen innebär att Tyskland i stort sett tömmer sitt lager av mpox-vaccin, som totalt uppgår till cirka 118 000 doser, enligt det tyska försvarsdepartementet.

Tyskland ger också ekonomiskt stöd till Världshälsoorganisationen WHO, men vill på sikt arbeta tillsammans med europeiska partner för att hjälpa Afrika att komma igång med egen vaccinproduktion.

WHO har förklarat ökningen av fall av mpox i Konga-Kinshasa och andra afrikanska nationer som en global hälsonödsituation och har också efterlyst ökad produktion och donationer av vacciner.

Organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger i ett uttalande på måndagseftermiddagen att mpox-utbrottet kan stoppas, men att 135 miljoner dollar i finansiering kommer att krävas för att hantera sjukdomens spridning samt ”en omfattande och samordnad handlingsplan”.

Mpox har varit känt i årtionden, men den variant som nu sprids i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, vars spridning tog fart 2022 och som även finns i Sverige.

Viruset sprids från djur till människor men också mellan människor genom nära fysisk kontakt. Sjukdomen orsakar feber, muskelvärk och smärtsamma blåsor och sår.