Då är midsommartrafiken som allra värst

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-06-19 18.14

Dagarna runt midsommarafton är några av årets mest trafikerade. För att undvika olyckor och köer gäller det att vara utvilad – och att inte stressa.

– Det finns några tider då trafiken är som värst, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Inför firandet kan det vara stressigt och efter små grodorna, sill och snaps kan tröttheten bli påtaglig. Det är en av landets största trafikhelger, mellan 2,5 och 3 miljoner fordon åker ut på vägarna i midsommar.

– Huvudorsaken till olyckor under midsommarhelgen är att människor är stressade och tar dåliga beslut, säger Bengt Olsson.

Kan bli långa köer

På torsdagen mellan lunch och klockan 18 samt på midsommarafton mellan klockan 09 och 14 är det flest ute på vägarna. Det kan även vara hektiskt under söndagen mellan 14 och 18 då många är på väg hem från firandet.

– Det kan bli kö överallt, det beror helt på vad som händer. Vid en olycka blir det kö väldigt snabbt, även på det större vägarna.

De vägar som är extra trafikerade är E6 mellan Strömstad och Malmö, E22 mellan Norrköping och Kalmar, samt vägarna runt Siljan och Mälaren. Även vägarna ut till färjelägen för att ta sig ut i Stockholms, Göteborgs och Bohusläns skärgård är högt trafikerade.

– E4 är pulsådern i Sverige. Det kommer bli mycket trafik hela vägen till Luleå, säger Bengt Olsson.

Samtliga omledningsvägar, efter raset vid E6 i Stenungsund, kommer ha mycket trafik.

”Vila lite extra”

Det är säkrast att köra på de större, mötesfria vägarna i landet samt på de vägar med fartkameror, då håller trafikanterna hastighetsbegränsningen i större utsträckning, enligt Bengt Olsson.

– Det är viktigt att ta det lite lugnare och låta resan vara en del av midsommarfirandet. Det är ett samarbete ute på vägarna och alla måste hjälpa till.

Han vill även belysa värdet av att vila lite extra innan man sätter sig framför ratten och kör hem från firandet mot helgens slut.

– Det är inte bara bilen som måste tankas med energi, säger Bengt Olsson.

Polisen lovar kontroller

På midsommardagen sätter sig många bakom ratten onyktra. Polisen uppger att de, likt alla andra år, kommer göra kontroller på midsommardagen.

– Folk verkar glömma bort det, men reglarna är enkla. Kör nykter, följ hastigheten, titta inte på mobilen och håll avstånd, säger polisens presstalesperson Mattias Rutegård.

Följ ämnen i artikeln