Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Protester vid europeiska lärosäten fortsätter

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-05-15

Studentprotester i Amsterdam på tisdagen.

Protestaktioner mot Israels krigföring i Gaza fortsätter vid universitet i många europeiska länder. I Amsterdam stoppas undervisningen och i Schweiz har polis slagit till.

Amsterdams universitet har ställt in alla onsdagslektioner och stängt alla byggnader i två dagar, efter att en grupp aktivister anses ha passerat en gräns. Gruppen maskerade sig, barrikaderade dörrar och sprejmålade budskap på väggar. Universitetet anser sig inte kunna garantera säkerheten för elever eller personal.

Förra veckan demonstrerade tusentals personer vid det över 400 år gamla nederländska lärosätet. Kravallpolis kom dit flera gånger för att avbryta protesterna, vilket följdes av vissa drabbningar. Vissa grupper av demonstranter slog upp tält i universitetslokalerna och vägrade att lämna förrän deras krav hörsammades.

Mindre protestaktioner har ägt rum vid skolor i bland annat Belgien, Grekland och Italien under det senaste dygnet, men inte i något fall har situationer urartat så som skett vid liknande universitetsprotester i USA.

På universitetet i Bern, Schweiz, har tiotals studenter barrikaderat sig i lokalerna med krav om en ”akademisk bojkott” av Israel. Polis gick in tidigt på onsdagsmorgonen och tvingade bort samtliga inblandade.

På tisdagen skedde ett liknande ingripande i Genève, där omkring 50 studenter fördes bort från ett universitet.

ANNONS