Polischefs sambo dömd för knarksmuggling

Publicerad 2012-11-27

Polischefens sambo vid rättegången på Åland.

54-åringen var sambo med en hög polischef när han greps i november 2011 och dömdes för narkotikasmuggling på Åland. Vid husrannsakan i parets bostad och hans segelbåt hittades narkotika, vapen, stulet guld och 400 000 kronor gömt i kartonger. Fynd som innebar åtal även i Sverige.

Nu har 54-åringen fått två fängelsestraff på två dagar.

I dag dömdes han av Uppsala tingsrätt till två år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott vapenbrott och häleri. I går fastställde Åbo hovrätt i Finland hans dom där till ett år och fyra månaders fängelse för Ålandsäventyret.

Ihop med polischef

Under sju år var den tidigare fängelsedömde 54-åringen och den höga polischefen ett par.

När han muckade från sitt förra fängelsestraff var hon chef för länskriminalen.

De flyttade tillsammans i ett radhus vid vattnet i en mellansvensk stad.

I december 2011 kom den stora smällen. 54-åringen greps på Åland efter att ha levererat knark till en markgömma på Eckerö. Tidigare hade han placerat narkotika i ett dike vid Klinten. Sammanlagt 620 gram hasch och 110 gram amfetamin. Han dömdes av Ålands tingsrätt till ett år och åtta månaders fängelse för narkotikabrott i två fall. Ett straff som Åbo hovrätt i går sänkte med fyra månader.

54-åringen hade 60 000 kronor på sig när han greps. Pengar som hovrätten nu beslutat att han skall få tillbaka då man inte kunnat slå fast att det är knarkpengar.

Vid husrannsakan i parets bostad, garage och i en segelbåt hittades amfetamin, kokain, hasch, vapen, ammunition, stulet guld samt motsvarande 400 000 kronor i euro och svenska sedlar, gömt i plastpåsar och kartonger. 

”Helt ovetande”

Uppsala tingsrätt dömer nu 54-åringen till två och ett halvt års  fängelse för grovt narkotikabrott, vapenbrott, häleri och brott mot vapenlagen.

De beslagtagna 400 000 kronorna förklaras förverkade till staten då de antas härröra från narkotikabrott.

Polischefen har inte varit misstänkt för brott.

– Jag var helt ovetande om allt, hävdar hon i förhör.

Till Aftonbladet sa polischefen att sambon svikit hennes förtroende och utnyttjat henne.

Efter att 54-åringen gripits har polischefen sålt radhuset där de bodde för 4,5 miljoner kronor. 54-åringen är numera skriven på sin sons adress.