Polischefens sambo dömdes till fängelse

Publicerad 2012-03-09

Polischefens sambo vid rättegången på Åland.

Den högt uppsatta polischefens sambo dömdes i dag till ett år och åtta månaders fängelse för två fall av narkotikabrott.

Vid båda tillfällena smugglade den 53-årige mannen narkotika till Åland.

I december greps polischefens 53-årige sambo på bar gärning efter att ha placerat ett paket hasch i en markgömma utanför Eckerö.

När mottagaren – en 34-årig ålänning som nu döms till samma straff – kom för att hämta knarket låg polisen i buskarna. Han greps direkt, och lite senare kunde även 53-åringen gripas, som då hade drygt 50 000 kronor på sig.

Får tillbaka pengar

Ålands tingsrätt ansåg att fängelse var enda tänkbara straffet för 53-åringen – som hittills har nekat till allt.

”Det har handlat om narkotika av olika slag och gärningarna har krävt en hel del planering involverande markgömmor och stöldgods som tyder på yrkesmässighet”, skriver tingsrätten i domen.

De 50 000 kronorna ansåg åklagaren var betalning för en tidigare knarkleverans. Men detta har inte kunnat slås fast, varför rätten nu beslutar att 53-åringen ska få tillbaka dessa pengar.

Ett kilo hasch

I samband med gripandet på Åland gjordes en husrannsakan hos polischefen och den 53-årige sambon i en mellansvensk stad.

I 53-åringens segelbåt hittades ett kilo hasch, 200 gram amfetamin och lite ecstacy. Där fanns också ett handeldvapen, stöldgods och sedlar motsvarande drygt 150 000 kronor. I polischefens bostad hittades ytterligare drygt 250 000 kronor samt stöldgods gömt i garaget.

Dessa beslag kommer 53-åringen att ställas till svars för i Sverige.

– Vi räknar med att få hem honom nu och slutföra vår utredning, säger kammaråklagare Tomas Forsberg.

Ligger bakom fler leveranser

Den finska polisen är övertygad om att 53-åringen ligger bakom fler narkotikaleveranser till Åland än de två han nu dömts för.

Telefonavlyssningar och kontroller av 53-åringen och den meddömda ålänningens telefoner visar att de från juli 2011 fram till gripandet i december haft 378 kontakter med varann.

Polisen tror att 53-åringens samboförhållande med den höga polischefen har varit ett skydd för att inte åka fast.