Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Det är allvarligt”

Publicerad 2013-04-06

157 000 unga saknar jobb i Sverige i dag - det berättade Aftonbladet i går.

Vi frågade en rad kända S-profiler:

Varför är det så allvarligt att så många unga saknar jobb?

Annelie Nordström, 56, Kommunals ordförande:

– Det är allvarligt på väldigt många olika plan. För individen för att den inte kan börja sitt vuxenliv med att försörja sig och dessutom riskerar sin hälsa, arbetslöshet är den största ohälsorisk som finns. Men det är också en katastrof för hela samhället att 157 000 personer saknar arbete. Det innebär att vi går miste om stora skatteintäkter som vi skulle behöva till välfärden.

Tobias Baudin, 38, LO:s förste vice ordförande:

– Det är allvarligt när en så stor del av en generation står utanför arbetsmarknaden. Då får ungdomarna i sig en dålig start in i livet, man behöver få komma in i jobb, skaffa erfarenhet och skaffa sig egen försörjning och flytta hemifrån. Men det är också allvarligt för landet. Vi behöver ungdomar som jobbar och betalar skatt så att vi kan finansiera den välfärd vi har. Det här är ett stort samhällsproblem.

Fredrik Lundh Sammeli, 35, riksdagsledamot och ansvarig för S barnfattigdomsgrupp:

– Att börja sitt liv i ofrihet är ju någonting som bryter ner människor snabbt. När man är ung så går det ännu snabbare. Så ofriheten och att förlora tron på framtiden är det som jag ser som den absolut största faran med ungdomsarbetslöshet.

Anna Hedh, 46, EU-parlamentariker:

– Därför att ungdomarna är vår framtid och vi behöver dem. Om de inte har framtidstro så kan man fråga sig vad vi får för samhälle framöver. Vi vet vad arbetslöshet gör med människor och det vill vi inte med våra unga. Vi är väldigt många äldre i Sverige så därför måste vi vara rädda om dem som är våran framtid.

Bosse Ringholm, 70, ex-statsråd och presidieordförande på S-kongressen:

– Därför att starten i livet, efter att ha studerat kanske 15 års tid och så vill man utnyttja sin kompetens och så är det ingen som vill erbjuda en chans  att komma in i samhället. Det är ganska knäckande för många ungdomar. Man måste se till att alla unga får chans till både praktik och arbete och att komma i gång med sitt liv.

Ola Palmgren, 21, ombud från Kronoberg som är en av de yngsta i delegationerna:

– Man behöver ett jobb för att kunna starta sitt liv och flytta hemifrån. Det är väldigt allvarligt att 157 000 personer förvägras den chansen.