Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

På med solbrillorna – våren gör comeback

Uppdaterad 2016-04-29 | Publicerad 2016-04-27

Efter galna aprilvädret – nu kommer värmen tillbaka: 15 grader till valborg

Håll ut – våren kommer snart tillbaka.

Redan till helgen väntar betydligt varmare väder.

– Vi får stå ut med det kalla och ostadiga vädret de närmaste dygnen, men lagom till valborg räknar vi med temperaturer upp mot 15 grader i delar av landet, säger meteoro­logen Johan Groth.

Efter en vecka med ostadigt väder med snöfall och temperaturer runt nollan väntar våren runt hörnet.

– Nu går vi tillbaka till mer normala vårtemperaturer. Det ser ut att bli ganska behagligt jämfört med vad som varit, säger Johan Groth på väderföretaget Storm Geo, som på Aftonbladets uppdrag tagit fram en långtidsprognos för de kommande fyra veckorna.

Värmen håller i sig

På valborgsmässoafton blir det soligt väder och två­siffriga temperaturer i hela landet.

Varmast blir det i Svealand, där det kan bli 14-15 grader på lördagen.

– Det lite soligare och mildare vädret ser ut att bestå i början av nästa vecka innan ostadigare väder drar in över landet igen, säger Johan Groth.

Men det blir främst södra Sverige som åter drabbas av ostadigt väder under nästa vecka.

Över de norra delarna av landet väntas ovanligt varm luft dra in österifrån och ge betydligt bättre väder än i söder.

– Norra Sverige går mot en period med en hel del sol och för årstiden ganska sköna temperaturer medan det blir mer varierande väder ytterligare ett tag i söder, med soldagar varvat med regn och skurar.

”Är färdigsnöat”

Så här års brukar det vara vår i så gott som hela landet förutom i fjällvärlden. Med vår menas i det här sammanhanget att temperaturen hållit sig över noll grader sju dygn i sträck. Men efter den senaste veckans ovanligt kalla väder har årstidsbytet försenats så att det fortfarande är vinter en bra bit ner i Dalarna.

– Det har varit kallt, men det är inget ovanligt så här års. Aprilvädret känne­tecknas just av att det kan vara stora kast, säger Johan Groth.

– Men efter den här veckan tror jag att det är färdigsnöat för den här säsongen förutom i fjällvärlden.

Så varmt blir det – vecka för vecka

Fram till och med 1 maj

Efter en kall och blöt inledning på veckan bjuder valborgshelgen på mestadels uppehållsväder och en hel del sol under själva helgen. Även betydligt varmare luft kommer in över landets norra delar men också i söder stiger temperaturerna. Lokala maxtemperaturer upp mot 15 grader i helgen och 12–13 grader långt upp efter Norrlandskusten.

Vecka 18: 2–8 maj

Den varma luften över norra Sverige ser ut att ligga kvar under början av veckan och ger ganska vackert och soligt väder. Under slutet av veckan blir det kyligare igen men fortsatt goda solchanser.

I södra Sverige tar det ostadiga vädret över igen med regn och däremellan lite sol. Maxtemperaturer på 13–14 grader. Kyligare i norr mot slutet av veckan.

Vecka 19: 9–15 maj

Fortsatt svalt men mest uppehåll och sol i norra Sverige. Efterhand varmare igen med dagstemperaturer över 10 grader.

I södra Sverige fortsätter det omväxlande och ostadiga vädret. Luften blir dock allt varmare med dagstemperaturer upp mot 15 grader.

Vecka 20: 16–22 maj

Under andra halvan av maj finns det en möjlighet att vi kan få in en stabilisering också över södra Sverige som då skulle kunna ge en hel del soliga dagar. Även om det kanske inte är någon riktigt värme blir det ändå sköna dagar med solens hjälp men troligen ganska kylslagna nätter.

Följ ämnen i artikeln