Ovanligt åskområde över Gävletrakten

Publicerad 2012-03-10

I mellersta Norrland spelar vädret oss ett spratt.

Det har regnat, haglat, åskat och snöat.

SMHI: Det är jätteovanligt.

– Åsksäsongen brukar komma i maj, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på Smhi.

Just nu råder säsongernas största dragkamp. Det står mellan våren och vintern. Alla vet vem som slutgiltigen står som segrare, men frågan är när våren vinner.

I dag var det ovisst i mellersta Norrland.

– Det är det konstigaste marsvädret jag varit med om, säger Aftonbladets bilreporter Robert Collin, som blev vittne till spektaklet.

Blixtrade i Gävle

Robert Collin passerade Sundsvall vid 16-tiden i sin bil. Då började det regna hårt mot backen. Snart gick det över till snöblandat regn.

– Temperaturen sjönk från tre grader, till två grader, till en grad. Framme mot Gävle var det noll grader. Då la sig snön på vägen, säger Robert Collin.

Som om det inte vore nog började det åska med väl synliga blixtrar.

”Svårt att köra”

Väderundret slutar inte där. Vid Dalälven började det hagla.

– Då låg folk och körde i 70 kilometer i timmen. Det var halvstorm och jättesvårt att köra. Det förvånar mig att ingen låg i diket faktiskt.

SMHI har följt utvecklingen på radarbilderna och observerat temperaturskillnaderna.

– Det har varit mycket åska och blixtrar. I samband med åskmoln kan det även förekomma hagel. Det är jätteovanligt den här tiden på året. Åsksäsongen är vanligtvis i maj, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Kylan vann igen

Nederbördsområdet började i Jämtland och rörde sig senare ner mot Gävleborgs län och berörde större delarna av östra Svealand. Bakom regnmolnen har landet fått in kallare luft som pressar bort dagens milda temperaturer.

– Skillnaden som vi har i dag kan bildas när vi har kyligare luft i norr och mildare luft söderut. Det skapar gynnsamma förhållanden för åska, säger Alexandra Ohlsson.

I kväll försvinner nederbördsområdet ut över Östersjön. Och imorgon väntas soligt väder i Götaland, moln över Svealand och ostadigare väder i Norrland.