F-kassan: Vi drar in stöd efter 18 år

Publicerad 2012-05-15

Catharina Ek har haft anhörigvård i 18 år av hennes make Caj.

Nu har Försäkringskassan friskförklarat henne och dragit in stödet – en vecka innan hon fyller 65 år.

– Jag ska väl bli frisk då. Men jag klarar ju inte mig själv, säger hon.

Catharina Ek, 64, i Ytterhogdal sitter i sin rullstol i köket. Hon kan inte göra någonting på stående fot, utan hjälp av sin man Caj.

Catharina har sedan slutet av 70-talet haft problem med en reumatisk sjukdom och varit rullstolsbunden de senaste 28 åren.

– 1994 fick jag förslaget från sjukkassan, säger Caj Ek, 64 till Aftonbladet.

Uppfyller inte kriterier

Sedan dess har han varit anhörigvårdare åt sin fru sex timmar per dag, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Försäkringskassan har under 18 år betalat kommunen som i sin tur gett Caj sin lön.

I torsdag fick makarna beskedet att stödet ska dras in. Catharina är frisk. Hon uppfyller inte någon av Försäkringskassans kriterier.

Skulle fått hjälp livet ut

Beskedet kom en vecka innan Catharina Ek fyller 65 år. Nu riskerar hon också att förlora sin handikappersättning. Hade hon nått pensionsåldern skulle hon vara berättigad till stödet livet ut.

Nu blir det inte så.

– Jag ska väl vara frisk då. Men jag klarar mig inte själv, säger Catharina.

Catharina Ek är inte frisk på långa vägar. Hon har fått flera läkarintyg genom åren som stödjer att hon lider av ledverk, kronisk yrsel, astma, nackbesvär och hjärtproblem.

Måste betala tillbaka

Hon har varannat år fått anhörigstödet omprövat. Varje gång har hon fått det förlängt, förutom den här gången.

Till råga på allt står det i Försäkringskassans beslut att makarna ska betala tillbaka "en del" av perioden som de fått utbetalat. De stod ingenting om hur mycket pengar det kan röra sig om.

– Jag har inte mått så bra sedan jag fick det beslutet. Jag låg hela dagen. Jag får inte ihop det. Varför har vi fått det beslutet? De behandlar oss som brottslingar, säger Catharina Ek.

"Sätta mig på hem"

Paret ska nu överklaga Försäkringskassans beslut. Under tiden fortsätter Caj hjälpa sin fru.

– Jag är ju här. De räknar med att jag finns här oavsett hur de beter sig, säger han.

För Caj måste hjälpa Catharina upp på morgonen, duscha och klä henne och fixa frukost. Så fortsätter det. Hon måste ha hjälp på toaletten. Ögondroppar sex gånger om dagen. Mat ska handlas. Huset ska städas.

– Vi ger oss inte i första taget. Går inte det här så får de väl sätta mig på ett hem, säger Catharina.

F-kassan: Titta igen

Försäkringskassan vill inte motivera sitt beslut för Aftonbladet. Däremot säger myndigheten att överklagan välkomnas.

– Om hon inte är nöjd med beslutet kan hon begära en omprövning, något vi hjälpt henne med. Det Försäkringskassan ska göra är att titta på den i lugn och ro, säger Charlotte Ax, områdeschef för Försäkringskassan i Jämtland.

Enligt henne är det inte aktuellt med någon form av återkrav på tidigare utbetalda pengar.

– Christina är välkommen att höra av sig till mig eller hennes handläggare om hon behöver mer hjälp. Om hon behöver möta oss så ska hon få göra det så snart som möjligt.