Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

En playboy – och krigsherre

Publicerad 2011-12-19

Nordkoreas propagandamaskineri försökte förvandla honom till en halvgud.

Medan bilden i väst mera visar en Musse Pigg-figur, men med ett finger på kärnvapenknappen.

Med sin speciella frisyr, solglasögon och platåskor framstod den 69-årige Kim Jong-Il vid sin död som en av världens mest gåtfulla diktatorer.

Här är berättelsen om ”Den Käre Ledaren”.

Diktator eller gud Bilden av Nordkoreas ledare Kim Jong-Il skiljer sig avsevärt inom och utom landets gränser.

Allt började den 16 februari 1941 i Sibirien.

Eller så började det den 16 februari 1942 i dåvarande Japanska Korea.

Beroende på vem man frågar.

”Jurij Irsenovitj Kim”

Enligt sovjetiska källor föddes Kim Jong Il som Jurij Irsenovitj Kim (Юрий Ирсенович Ким) vid ett hemligt arméläger vid byn Vjatskoje, sju mil nordöst om Chabarovsk i dåvarande Sovjetunionen.

Nordkoreanerna å andra sidan hävdar å det bestämdaste att deras ledare inte bara är ett år yngre, utan även att han är född på berget Paektusan.

Därom, precis som gällande så mycket annat som rör Kim Jong-Il, tvistar alltså de lärde.

Levde i flykt

Kims far, Kim Il-Sung, var när Kim föddes ledare för en koreansk gerillagrupp som flytt från Korea för att undgå japanerna.

De första åren av sitt liv tillbringade Kim på flykt, tills familjen återvände till Pyongyang 1945 efter att den sovjetiska armén intagit norra Koreahalvön.

Enligt officiella dokument studerade han sedan dels i huvudstaden Pyongyang, sedan i Namsan och även i staden Jilin i Kina innan han slutligen tog en examen i statsvetenskap vid Kim Il Sung-universitetet 1964.

I pappas skugga

Han tillbringade sedan tre decennier med att studera sin fars ledarskap och följa i hans fotspår.

Efter faderns död i juli 1994 var det självklart att Kim den yngre skulle ta över, men Kim Jong-Il fick även länge efter faders död finna sig i att leva i hans skugga.

Hans far är fortfarande landets officielle ledare och Nordkoreas förste och hittills ende president.

Men propagandamaskineriet satte igång och under de 17 år som Kin Jong-Il suttit vid makten har Nordkorea försökt att på hemmaplan förvandla honom till en halvgud.

Medan hans far fortfarande benämns som ”Den Store Ledaren” har Kim Jong-Il kallats ”Den Käre Ledaren” och bilder på honom när han reser runt i landet, skrattar gott och inspekterar diverse grödor, byggen och annat distribueras flitigt genom den statliga nyhetsbyrån KCNA.

”Tyranniets utpost”

Bilden av honom i västvärlden är dock en helt annan.

Här betraktas han av många som en nyckfull tyrann, en seriefigur, som förfogade över en kärnvapenarsenal. USA:s förre president George W Bush talade om att Kim Jong-Il regerade över en ”tyranniets utpost” och Nordkorea har under Kim Jong-Ils styre både utvecklat vapen och hotat grannländer med attacker.

Klart är att under hans 17 år vid makten har landets ekonomi försämrats avsevärt, och Kim Jong-Il har fått åka på upprepade resor till bland annat Kina och Ryssland för att be om hjälp med till exempel mattransporter.

Vackra damer

Fattigdomen gäller dock inte honom själv.

Människor som besökt diktatorn i Nordkorea berättar om ett dekadent liv i överflöd. Om en ledare mera intresserad av arabiska fullblod, unga blondiner, västerländska filmer och Mercedesbilar.

Konstantin Pulikovsky, ett ryskt sändebud i Nordkorea, är en av de som bjudit in till den annars mycket private Kim Jong-Il, som sällan visade sig offentligt.

I en intervju med BBC News berättar Pulikovskyhur han reste runt med ledaren i dennes tåg i Nordkorea och hur Kim Jong-Il lät flyga in levande humrar till tåget varje dag. Humrar som Kim Jong-Il sedan åt med ”de vackraste silverbestick”.

Enligt Konstantin Pulikovsky hände det aldrig att han och Kim Jong-Il dinerade ensamma, utan det fanns alltid damer med dem.

– De var ytterst vackra och hade den högsta av intelligens, berättade det ryska sändebudet för BBC.

Minst fem barn

Han har varit gift flera gånger och har minst fem barn:

Sonen Kim Jong-Nam, 40, dottern Kim Sul-Song, 37, sonen Kim Jong-Chul, 30, sonen Kim Jong-Un, 29, och dottern Il-Soon, vars ålder är okänd.

Kim Jong-Il själv har dock beskrivit sig som en ideologisk teoretiker med revolutionen som sin största kärlek.

Källor: AFTONBLADET, TT, AFP, BBC, CNN,

Dokumentär: Så lurade han in sig i Nordkorea