Politikertopp får körkortet indraget

Publicerad 2012-04-10

Körde i 126 kilometer i timmen på 90-väg

Det gick undan när EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson i mars körde på en 90-väg.

Polisen uppmätte hastigheten till 36 kilometer över tillåten hastighet.

Tillräckligt mycket för att körkortet ska bli indraget.

Olle Ludvigsson (S).

– Jag vet att jag har gjort fel. Jag beklagar verkligen detta och jag får stå för vad jag gjort, säger Olle Ludvigsson (S) till Aftonbladet.

Vad var det egentligen som hände?

– Jag körde helt enkelt för fort och var väl inte helt uppmärksam på hastigheten. När man är ute så mycket på vägarna som jag är, ökar risken för fortkörning. Men det är ingen ursäkt att köra för fort.

Ordningsföreläggande

Det var den 24 mars som EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson åkte fast för fortkörning.

Den uppmätta hastigheten: 126 kilometer i timmen.

Tillåten hastighet: 90.

Han erkände att han gjort sig skyldig till hastighetsöverträdelse och skrev på ordningsföreläggandet. Polisen omhändertog körkortet direkt på plats. Spärrtiden, under vilken inget nytt körkort får utfärdas, räknas från den dagen och två månader framåt.

Efter det hade saken kunnat vara avslutad. Men Olle Ludvigsson var missnöjd.

I ett telefonsamtal den 30 mars 2012 uppgav han till Transportstyrelsen att han kör cirka 1 500 till 2 500 mil per år i arbetet och behöver bilen för att kunna ta sig till olika möten, ibland två till tre möten per dag.

Lärt sig en läxa

Transportstyrelsen ställde sig kallsinnig till hans invändande.

"Du har överskridit högsta tillåtna hastighet, 90 km/tim, med 36 km/tim. Överträdelsen kan inte anses som ringa. Inte heller framstår varning som en tillräcklig åtgärd. Ditt körkort ska därför återkallas", skriver Transportstyrelsen i sitt beslut och ser inget skäl att frångå spärrtiden.

– Efter två månaders spärrtid får jag tillbaka körkortet och då tänker jag inte återupprepa mig, lovar en ångerfull Olle Ludvigsson.

Hur ska du nu ta dig till alla möten?

– Så länge mötena är i Göteborg är det inga problem. Då får jag åka taxi och andra färdmedel. Men det är klart, är det lite längre bort blir det mer problematiskt. Men jag får lösa det, säger Olle Ludvigsson.

ANNONS