Polisen: Vi befinner oss i en exceptionell situation

Uppdaterad 2015-11-11 | Publicerad 2015-11-05

Chefen för gränspolisen tror inte regeringens besked lättar på trycket

Att Sverige inte kan garantera boende till alla flyktingar är inte skäl nog att införa gränskontroller.

Det förklarar Patrik Engström, chef för polisens gränskontroll.

Han tror inte att regeringens besked kommer att lätta på trycket.

– För många är ett dåligt – eller inget – boende i Sverige fortfarande ett bättre alternativ än det de flyr ifrån, säger han.

Patrik Engström, chef för noas gränspolissektion, menar att det ännu är för tidigt att säga vad regeringens besked kommer att innebära.

– Det är naturligtvis möjligt att färre människor kommer att söka sig till Sverige, men det innebär ju också att de som kommer hit och inte har något boende måste försöka skaffa det – antingen genom att bo hemma hos människor eller på gatan eller i läger, som man sätter upp själv. Det är oerhört svårt att veta än, säger Patrik Ensgtröm.

– Chansen är att vi vet var folk är minskar och det kan då möjligen försvåra polisens arbete.

”Vi är inte där än”

Han tror dock inte att beskedet kommer att innebära någon lättnad i antalet flyktingar som söker sig hit.

– I alla fall inte i närtid, säger Patrik Engström.

Att det inte finns boende åt dem som kommer är i sig inte heller något skäl att återinföra gränskontroller – något allt fler röster ropar efter.

För två veckor sedan gick Mats Löving, chef för polisens nationella operativa avdelning, noa, ut och sa att kraven för gränskontroller inte var uppfyllda – polisen hade fortfarande läget under kontroll.

Det gäller fortfarande.

– Det är regeringen som beslutar om gränskontroller ska återinföras och polisen kan begära det – om det föreligger ett allvarligt hot mot allmän ordning eller inre säkerhet, säger Patrik Engström.

– Vi befinner oss i en exceptionell situation som ställer exceptionella krav på polisen, men vi är inte där än.

– Vi har gjort bedömningen att vi ännu så länge inte kommer in med någon sådan begäran till regeringen, men det kan naturligtvis ändras. Vi följer utvecklingen hela tiden.

”Yttersta verktyget”

Även om man bara skulle återinföra gränskontroller i delar av landet, exempelvis i Skåne, som är hårt belastat, krävs lika starka skäl, enligt lagen.

Och det skulle bara flytta problemen, menar Patrik Ensgtröm.

– Det går ju färjor från Danmark och Tyskland till Göteborg också och erfarenheten visar att när man inför sådana här kontrollåtgärder på ett ställe, så väljer folk att resa in in på andra ställen istället.

Enligt Patrik Engström är gränskontroller sista utvägen.

– Det är det yttersta verktyget.

– Det innebär att man gör intrång i den fria rörligheten som gäller inom Europa. Att man börjar kontrollera pass vid gränsen mot Tyskland, Norge och Danmark. Inte till hundra procent, men att man börjar kontrollera pass på Öresundsbron och tågen över bron.

– Den som inte har rätt att vistas i Sverige avvisas – om de inte söker asyl.

Den rätten är absolut, men det måste då göras vid gränsen, i samband med gränskontrollen.

– En del menar att Tyskland och Slovenien och Österrike har provat det här, de har ju återinfört gränskontroll, men det har inte prövats rättsligt än så vi kan inte ta det som intäkt för att det är ok.

ANNONS