Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kina står fast bakom Lam efter valbakslaget

Publicerad 2019-11-25

Demokratiaktivister firar framgångarna natten till måndagen.

Den demokratiivrande sidan har vunnit en jordskredsseger i lokalvalet i Hongkong. Områdets Pekingtrogna ledare Carrie Lam lovar att "ödmjukt lyssna" till väljarnas dom.

Kina ger henne fortsatt stöd och betonar samtidigt sin makt över området.

Enligt nyhetssajten RTHK har demokratisidan tagit uppemot 90 procent av de 452 platser som stod på spel i söndagens val. Det kan också uttryckas som att demokrativännerna tar över 17 av 18 distriktsråd från Pekingtrogna politiker.

Det är en rejäl ökning jämfört med de omkring 100 platser de säkrade i förra valet för fyra år sedan.

Och det är tydligt att detta års val engagerat ovanligt mycket – valdeltagandet har ökat från 47 procent 2015 till 71 procent nu.

Till vardags sysslar distriktsråden mest med lokala frågor. Men resultatet innebär ett starkt symboliskt nederlag för Carrie Lam, som hävdat att hon haft stöd av en tyst majoritet som motsatt sig proteströrelsens agenda.

Ska "begrunda" resultatet

Lam är hårt pressad av det senaste halvårets rasande gatudemonstrationer för mer demokrati i området.

"Regeringen kommer absolut att ödmjukt lyssna på medborgarnas åsikter, och seriöst begrunda dem", säger Lam i en kommuniké på måndagen, rapporterar nyhetsbyråer.

Det är oklart vad det kan komma att innebära.

Hennes motståndare uppmanar henne att böja sig för proteströrelsens fem huvudkrav, däribland att införa direkta val till Hongkongs lagstiftande råd och en utredning av polisvåld mot demonstranter.

– Dagens resultat är ett första steg på vår långa väg mot demokrati, säger Wu Chi-Wai, ordförande för Demokratiska partiet, Hongkongs största pro-demokratiska parti, enligt AFP.

Bestämt stöd

Starry Lee, ledare för det största Pekingtrogna partiet, Demokratiska alliansen för ett bättre Hongkong, ber om ursäkt för vad hon beskriver som ett "stort nederlag". Hon tillägger att hon erbjudit sig att avgå men att partiet motsatt sig det.

Peking betonar sitt fortsatta stöd för Carrie Lam.

– Kinas centrala styre stödjer bestämt den verkställande ledaren Carrie Lam, säger Geng Shuang, talesperson vid Kinas utrikesdepartement.

Utrikesminister Wang Yi, på besök i Japan, understryker att "oavsett vad som händer så är Hongkong en del av Kina".

– Varje försök att ställa till det i Hongkong, eller att skada dess välstånd och stabilitet kommer att misslyckas, säger Wang Yi.

Litet inflytande

Ett av demokratiaktivisternas fem krav har tidigare uppfyllts, skrotandet av lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Det var det lagförslaget som utlöste protesterna, som dock snabbt utvecklades till att omfatta bredare krav

Distriktsråden har ett begränsat politiskt inflytande. Men en del kandidater till nästa års val till områdets lagstiftande församling hämtas från råden.

Resultatet ritar också delvis om den politiska spelplanen inför 2022, då politiker från råden är med och röstar fram områdets högste ledare. De utgör dock bara runt en tiondel av de 1 200 medlemmarna i det Pekingkontrollerade organ som beslutar vem som ska sitta på posten.

Följ ämnen i artikeln