Statsvetare: Vi står inför en stor ondska
Publicerad 2019-11-24
HONGKONG. Från sitt tjänsterum på 12:e våningen har statsvetaren Kenneth Chan en perfekt överblick över den kinesiska militärförläggningen mitt emot universitetet.
Han ser soldaterna träna intensivt i full utrustning tre gånger varje dag.
– Men jag tror Kina sätter in sina soldater bara som en sista utväg.
Helst vill Kina att Hongkongs egen polis ska göra det smutsiga jobbet att tvinga demokratiaktivisterna till underkastelse.
– När Hongkongs högsta politiker Carrie Lam för någon vecka sedan kom tillbaka efter att ha träffat Kinas president Xi Jinping i Shanghai kunde man direkt märka en förändring i polisens taktik, berättar statsvetaren. De uppträdde mycket mer brutalt.
Det går till och med rykten att det redan finns kinesisk militär bland de Hong Kong-poliser som jagar demonstranter på gatorna. Demonstrationerna har lett till att det numera finns goda upparbetade kanaler mellan polisen i Hong Kong och Kinas militär.
– Otvivelaktigt har det skett en militarisering av polisen. En sak är klar, det kommer att vara omöjligt att skilja på poliser från Hong Kong och Kina. Deras utrustning är i princip identisk.
Kinesiska soldater mellan husen
Vi sitter i Kenneth Chans tjänsterum på 12:e våningen på Hong Kong Baptist University. Ett litet och trångt rum där metallbokhyllorna delvis är tömda på böcker.
– Jag ska snart byta rum, förklarar statsvetaren urskuldande.
Vi tittar ut genom hans fönster. I ett av taggtråd inhägnat område nedanför oss rör sig kinesiska soldater mellan husen. Jag ser ett antal gröna militärfordon.
Förläggningen tillhörde en gång i tiden den brittiska armén, på den tiden Hongkong var en brittisk kronkoloni. Enligt Kenneth Chan finns det 13 liknande anläggningar runtom i Hongkong som Kina tog över när britterna lämnade 1997.
– Hur många kinesiska soldater som finns här är hemligt, säger han och ler lite konspiratoriskt.
Men rykten går om att Kina använder rotationen av soldater till Hongkong för att utöka det totala antalet utan att säga något.
Soldaterna får inte lämna sina förläggningar utan att Hongkongs lokala regering ber dem om hjälp. För någon vecka sedan gick en mindre grupp kinesiska soldater ut utanför sitt område och började rensa upp de barrikader som demonstranterna satt upp för att hålla polisen på avstånd från universitetet. De var obeväpnade men Hongkongs styrande hävdar att de gjorde det helt på eget initiativ.
– Det är fullkomligt häpnadsväckande att de kinesiska soldaterna lämnade förläggningen, menar Kenneth Chan. Jag ser det som en varning.
”Vi står inför en stor ondska”
Han har forskat och undervisat på universitetet i 22 år och har upplevt hur Kina bit för bit strypt demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i Hongkong. I små steg så att befolkningen inte ska opponera sig. Alla förändringar genomförs av den lokala regeringen men det är Kina som håller i taktpinnen.
– Vi vet inte exakt hur ordergivningen går till men det råder ingen tvekan om att det ytterst är Kina som styr det som händer i Hongkong.
Kenneth Chan ler ofta men det är leenden av återhållen vrede. Han säger att han är emot användande av våld men att han ändå stödjer studentprotesterna.
– Vi moderater har misslyckats med att få Kina och den lokala regeringen att lyssna. Fredens väg har blockerats av regeringen. Det är därför proteströrelsen är så desperat. Det är därför som alla står så eniga, studenter, yrkesverksamma, intellektuella.
Han kallar det som nu pågår för ett "end game".
– Ger människor upp nu är det kört. Då kan vi säga farväl till vår frihet. Vi står inför en stor ondska. Vi kämpar mot en av de mest dogmatiska regimerna i vår tid, Kina under Xi Jinping. Han och kommunistpartiet ser sig själva som eviga innehavare av makten. De ser på Hongkong som en skamfläck.
Han vrider på sin tunna vigselring i guld och berättar hur en statsvetarkollega i Kina har det. En verklighet han själv vill slippa leva med.
– Det första min vän gör på morgonen är inte att borsta tänderna utan att öppna Xi Jinping-appen. Han klickar som besatt på presidentens tal och visdomsord för att samla så många sociala poäng som möjligt i Kinas nya system för att skapa de perfekta, laglydiga medborgarna.
Kenneth Chans grimaserar illa.
Situationen eskalerar hela tiden
Dagens lokalval ser han som en direkt folkomröstning om hur Carrie Lam, Hongkongs ledare tillsatt av Kina, sköt protesterna.
– Några bra opinionsmätningar finns inte men det finns en stor chans att de Kina-vänligas partierna förlorar mycket av sitt stöd.
Han ser bara en enda chans till att konflikten mellan proteströrelsen och den lokala regeringen ska få en fredlig lösning.
– En oberoende kommission måste tillsättas som granskar polisens agerande och polisens våld. Gör man det tror jag det kommer att lugna ner sig.
Vad är chansen att det ska inträffa, undrar jag?
– Mycket liten. Regeringen har inte visat minsta vilja att kompromissa. Istället eskalerar de hela tiden situationen. Var det hela kommer att sluta vet ingen.
De två vakterna vid grinden till den kinesiska militärförläggningen nedanför oss har sina gevär framme och skjutklara.