Svenska valobservatörer i Hongkong: ”Sätt hårdare press på Kina”
Publicerad 2019-11-24
HONGKONG. Simona Mohamsson från Liberalerna går runt i den 27-gradiga värmen och pratar med väljare och valförrättare. Hon är en av fler svenska politiker som är i Hongkong för att observera valet.
Hennes slutsats är att även om det förekommer små oegentligheter går valet på det hela taget juste till.
– Men frågan är vad som händer ifall demokratiaktivisterna går ut och firar ikväll.
Hon har tillsammans med en grupp av internationella observatörer från ett tiotal länder åkt runt under dagen och besökt vallokaler över hela Hongkong.
Hon är förbluffad över att det är så många fler som tagit sig till vallokalerna den här gången jämfört med tidigare lokalval.
– Det har varit oerhört långa köer utanför vallokalerna vilket det inte brukar vara, säger Simona Mohamsson från Liberalerna i Göteborg.
Scener som det inte går att se någon annanstans i Kina. Bara i Hongkong hålls demokratiska val. Än så länge.
Eftersom hon och de andra i observatörsgruppen inte är inbjudna av Hongkongs regering utan av ett liberal systerparti får de inte tillträde till själva vallokalerna och kan inte följa röstandet eller rösträkningen i detalj. Men hon tycker sig ändå ha fått en bra bild av hur demokratiskt valet är.
– Vi har sett att man bussat äldre personer till vallokaler och att de haft ett kort i handen med den person som de ska rösta på, berättar hon. Vi har också pratat med människor som sett att folk fått betalt när de kommit ut ur vallokalen. Men bortsett från mindre oegentligheter har vi inte sett några oroande avvikelser.
Ser polisen som kriminellt gäng
Hon tolkar det stora valdeltagandet som att demokratirörelsen kommer att gå fram kraftigt på de Kinavänliga partiernas bekostnad. Men hon är orolig för att de kommer att mötas av våld från motståndarna ifall de går ut och firar ikväll.
Hon och kollegan från Liberala ungdomsförbundet, Emmy Scilaris är smått chockade av vad de fått höra från demokratiaktivister de träffat.
– Många berättar om hur de tidigare såg polisen som sina vänner men att de nu betraktar dem som ett kriminellt gäng, berättar Emmy.
Båda tycker det är oerhört viktigt att svenska politiker och framförallt EU inte drar sig för att kritisera Kina för det som händer i Hongkong.
– Framförallt EU som stormakt måste våga agera. Vi vet att det finns starka ekonomiska intressen men när det gäller mänskliga rättigheter kan man inte se mellan fingrarna.
De anser att den strid som hongkongborna nu tar inte är bara för dem själva utan för alla runtom i världen som vill värna demokratiska fri- och rättigheter.
– De som händer i Hongkong kan vänta oss längre fram när Kina blivit ännu starkare. Det gäller att svenska politiker inte är så naiva och bara tänker på hur kinesiska investeringar ger jobb i Sverige.
”Det är som ett krig”
Det är en ständig ström av väljare i alla åldrar som kommer till skolan i Whanpo-distriktet. Vid förra valet röstade totalt lite drygt en miljon människor i lokalvalen. Redan under eftermiddagen har en bra bit över två miljoner röstat av total fyra miljoner som registrerat sig. Vallokalerna stänger inte förrän klockan 22.30 lokal tid. Allting tyder på ett unikt väljarrekord.
En valförrättare ber oss vänligt men bestämt att gå bort från det gulstreckade området. Där får inga väljare intervjuas av media. En stor skylt meddelar att regeringen inte gör någon vallokalsundersökning och att allt deltagande i sådana är frivilligt.
Cathrine är 25 år men berättar att det är första gången hon röstat.
– Tidigare förstod jag inte riktigt vitsen med att rösta. Men nu vill jag använda mig av min demokratiska rättighet. Jag fruktar att det inte blir fler tillfällen.
Hon har aldrig varit politiskt intresserad men det som hänt de senaste månaderna har väckt en vrede i henne.
– Hongkong har aldrig haft en så stor social rörelse som nu och så bemöter regeringen den med extremt våld. Det är som ett krig. Det jag sett gör mig fruktansvärt upprörd.
Väldigt många av dem som vår tolk tillfrågar vill inte prata. Särskilt inte de som är lite äldre. De viftar avvärjande med huvudet och går snabbt i väg. De unga är rädda för at säga sina riktiga namn eller visa sitt ansikte på bild.
Catherine som är moderiktigt klädd i en röd filthatt, utsvängda jeans och miniryggsäck på ryggen vill bara låt sig fotograferas bakifrån.
”Demokratin är förstörd”
En kvinna som kallar sig Miss Wong berättar att hon är orolig för att regeringen tänker fuska.
– Jag är rädd att de kommer att ogiltigförklara röster eller försöka hitta på ett sätt att stoppa rösträkningen om de märker att demokratirörelserna är på väg att vinna stort. Demokratin är förstörd i Hongkong. Vad som helst kan hända.
Samtidigt som valet hålls fortsätter belägringen av Polytekniska universitetet bara en liten bit bort från vallokalen. Två maskerade studenter som fortfarande är kvar därinne håller en improviserad presskonferens där de vädjar till polisen att häva sin järnring runt universitetet. Något polisen vägrat göras med motiveringen att alla de 50 som är kvar måste arresteras och ställas inför rätta för upplopp.
Resultatet av valet beräknas vara klart på måndag morgon. Vem som kan utropa sig som segrare kommer att ha stor betydelse för det fortsatta händelseförloppet.