Alexander, 34, svårt hjärnskadad efter olycka i cykelpark
Uppdaterad 2020-08-12 | Publicerad 2020-08-11
Alexander kraschade i Järvsö bergscykelpark i onsdags.
Nu är han nedsövd och svävar mellan liv och död.
Olyckan är den tredje svåra på kort tid – på samma bana.
– De gamblar med människors liv, säger mamman Barbro Elfqvist.
Larmet kom till Aftonbladet i fredags från en källa på Akademiska sjukhuset i Uppsala:
På 1,5 vecka har flera svårt skadade patienter kommit från Järvsö Downhill Bergcykelpark. Det rör sig om patienter med permanenta neurologiska skador och åtminstone en patient som sannolikt avlider. Det verkar råda något allvarligt fel vad gäller företagets säkerhetspolicy.
Alexander Schakonat Elfqvist, en fysioterapeut från Falkenberg, är 34-åringen som riskerar att dö. Han hade åkt till cykelparken i Järvsö med två kompisar för att åka ”downhill”. Banorna går i skogen mellan vad som på vintrarna är skidbackar.
Olyckan skedde i onsdags.
– De andra låg lite före, och så upptäckte de att Alex inte var med. När de körde tillbaka var en läkare och en brandman på plats, säger Barbro Elfqvist, Alexanders mamma.
Ligger i respirator
Alexander kraschade vid ett ”drop”, ett parti där cyklisten gör ett hopp med en höjdskillnad nedåt.
Varför olyckan hände just Alexander, som kanske är den mest rutinerade cyklisten av de tre, är inte klarlagt. Det finns indikationer på att Alexander försökt stanna före droppet, och fallit framåt över styret.
Efter olyckan åkte familjen från Falkenberg omedelbart till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Då låg Alexander i respirator, i vad som kallas vegetativt tillstånd. Det gör han fortfarande.
– Signalerna till hjärnan funkar inte. Han har kraftiga blödningar i huvudet och han andas inte på egen hand. Det jag varit jätterädd för är att han ska bli ”instängd i sin egen hjärna”, men det är han inte nu.
Lyckligtvis är storhjärnan oskadd. På måndagskvällen kom vissa positiva signaler från läkarna om att Alexanders tillstånd går i rätt riktning. Barbro lever på hoppet att sonen ska vakna upp igen.
– Det skulle vara miraklernas mirakel. Det är nog sånt man bara ser på film, säger Barbro Elfqvist.
Flera svåra cykelolyckor
På sjukhuset fick Barbro Elfqvist veta att andra patienter nyligen inkommit med svåra skador – efter att ha besökt just samma park. Något som gjorde henne chockad och upprörd.
– Om de hade gått ut och skrivit på sin hemsida, att ”tyvärr har det skett två svåra olyckor här” så hade Alexander aldrig kört den här svåra leden. Han är ingen dumdristig person. Men han fick aldrig chansen att välja, säger Barbro Elfqvist.
Vd:n för Järvsö bergcykel park är bestört över vad som hänt Alexander Schakonat Elfqvist.
– Det är otroligt tragiskt. Vi är så ledsna och skulle göra allt för att få det ogjort, såklart, säger Lars Ek Lööv.
Parkchefen bekräftar att det skett tre svåra olyckor de senaste två veckorna – på en och samma bana, som heter ”Twist Twist”.
Sedan parken öppnade 2010 har det aldrig skett någon så svår olycka som dessa tre, enligt vd:n. Han säger även att leden där olyckan skedde har sett likadan ut de senaste fem åren.
– Vi har stängt av den här delen av leden, och analyserar varför det här har hänt. Vi försöker få fram om det finns vittnen som kan ha sett någonting. Man kan naturligtvis alltid göra på andra sätt, men jag tycker vi är tydliga med riskerna och vad man ska ha för kunskaper, säger Lars Ek Lööv.
Har stängt av olycksbanan
Leden där tre olyckor skett är markerad som svårighetsgrad 3 på en skala av 4. Det finns en varningsskylt före ”droppet”, enligt vd:n. Däremot hade Järvsöparken inte informerat om de två allvarliga olyckorna som skedde före Alexanders.
Och det gör de fortfarande inte. På hemsidan står det att leden ”Twist Twist” är stängd på grund av underhåll.
Varför skriver ni inte att det är avstängt för att skett olyckor där?
– Ja, det kan man ju göra. Absolut. Det är väl en bra synvinkel på det.
Annars blir det väl lite att man förtiger olyckorna, om man stänger av men inte säger varför?
– Vi vill inte på något vis mörka några olyckor. Och vi får frågor om olyckor hela tiden. I fjol hade vi 27 000 cykeldagar, 270 000 åk och 27 ambulanshändelser. Men inga sådana här allvarliga, säger Lars Ek Lööv, vd för Järvsö bergcykel park.
Barbro Elfqvist avser att polisanmäla parken efter sonens svåra olycka.
Mikael Hedström, polisens presstalesperson i region Mitt, liknar en cykelpark med en skidbacke. Det finns en grad av eget ansvar, men olyckor kan möjligtvis utredas som vållande till kroppsskada – eller i värsta fall, vållande till annans död.
– Jag har hört att det varit flera utryckningar i veckan till den här platsen, på grund av olyckor eller sådant. Men vi har inte hört någonting på utredningssidan, cheferna kan inte erinra sig om någon utredning sedan den här parken bildades, säger Mikael Hedström.
”Det är otroligt mycket sorg”
Alexanders familj vill berätta om olyckan för att ingen ska drabbas av samma trauma i onödan.
– Det är så otroligt mycket sorg. Det är familj, bröder, Alexanders flickvän som han planerat ett liv med… och de här skadorna kostar samhället otroligt mycket pengar. Läkaren sa att de bara får de absolut svåraste fallen, resten åker till Hudiksvalls sjukhus. Hur många kommer då inte dit? Den här parken gamblar med människor, och vill man vara med och gambla, då ska man veta vad man ger sig in på, säger Barbro Elfqvist.