Överläkaren slår larm: ”Kanske brister i säkerhetstänk”
Varnar för risker med downhill-åkning
Uppdaterad 2020-08-12 | Publicerad 2020-08-11
Bruten nacke, förlamning och svåra hjärnskador.
På kort tid har fem mycket allvarliga cykelolyckor skett i Järvsötrakten.
– Att vi får en sån här anhopning verkar vara mer än slumpen. Det känns lite olustigt, säger överläkare Per Enblad.
Aftonbladet har i dag rapporterat om Alexander Schakonat Elfqvist, 34, som fått livshotande hjärnskador efter en cykelolycka i Järvsö.
Per Enblad är professor och chef över neurointensivvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Dit förs de som skadas allra värst i bland annat idrottsrelaterade hjärn- och ryggmärgsskador skador, från sju olika regioner.
Han bekräftar att Alexander inte är ensam.
– Det stämmer att på bara 14 dagar har vi fått fem fall från Järvsötrakten, med allvarliga skador där man åkt mountainbike (downhill) och brutit nacken, blivit förlamad eller fått svåra hjärnskador, säger professor Per Enblad.
Tre olyckor på samma bana
De fem drabbade är i alla möjliga åldrar, från tonåringar till medelålders.
Tre av de skadade hade cyklat på Järvsö bergscykelpark i Hälsingland. Samtliga på samma bana.
Detta oroar överläkaren.
– När det kommer så många fall, under så kort tid, från samma område. Då börjar vi fundera på om det är något mer än slumpen. Att det kanske är brister i säkerhetstänkande, eller i insikten hos de som åker, säger Per Enblad.
Möjlig corona-effekt
All idrott innebär en skaderisk. Per Enblad understryker att han inte är negativt inställd till mountainbike-åkning i allmänhet, utan säger tvärtom att det är bra för hälsan. Men det är viktigt att vara medveten om riskerna.
– Olyckorna kan ju ha med många saker att göra. Att det är för avancerade hopp i någon bana, eller att det inte är uppenbart för de orutinerade att man inte ska åka där. Eller att många oerfarna nu börjat cykla när det är corona och ”hemester” och så. Men det finns fler anläggningar i vårt upptagningsområde och vi har inte fått in så många fall därifrån.
Överläkaren tycker också att cykelparken borde informera mer om olyckorna än vad som hittills gjorts.
– Man måste på något sätt ta det här på allvar och analysera om man har en sådan anläggning. och vi är glada om media påpekar att det är nyttigt och roligt med cykling, men att man inte ska ta för stora risker utan göra det med omdöme, fortsätter Per Enblad.
Vd:n: ”Ingen rimlig förklaring”
Lars Ek Lööv, vd för Järvsö Bergscykelpark, säger att det är oerhört tragiskt med de olyckor som inträffat.
Såvitt han vet har de skadade varit rutinerade cyklister.
Redan i helgen var vd:n i kontakt med mamman till Alexander, och han säger att hela cykelparken sänder sina tankar till Alexander och hans nära och kära.
– Den aktuella leden har sett likadan ut i fem år, och vi är så förundrade över varför dessa skador kommer i grupp just nu. Vi har ingen rimlig förklaring på det men utreder och analyserar detta. Det skadedrabbade avsnittet på leden är just nu avstängd, säger Lars Ek Lööv.
”Det finns ju tyvärr en risk”
Järvsö Bergscykelpark för statistik över antalet åk och olyckor varje år. På fem år har antalet åk ökat från 195 000 till 270 000.
2015 hämtades en person med ambulanshelikopter. Sedan dess har det inte hänt – fram tills nu, då tre mycket svåra olyckor alltså skett på knappt två veckor.
– Vi har haft 1,6 miljoner åk de här tio åren. Vi har skador, det har vi. Men vi har aldrig haft några så här allvarliga, för vi är så noga man kan vara med säkerheten. Det finns naturligtvis en risk, så är det ju. Det är som med ridning, skidåkning eller motorsport – det finns ju tyvärr en risk. Men vi är väldigt noga med att försöka ta fram den, tala om den och att vi har guider, övningshopp och övningsdropp, kurser och alla sådana saker, säger Lars Ek Lööv.