Falska Putin-larmet i radio: Ukrainare beväpnade till tänderna invaderar

Publicerad 2023-06-05

Flera ryska radiostationer och tv-kanaler har hackats.

I 40 minuter spelades ett fejkat tal från Vladimir Putin upp i etern.

– Ukrainska trupper beväpnade till tänderna av Nato har invaderat, säger ”Putin” i talet, enligt AFP.

På måndagen hördes en röst, som var ”mycket lik Vladimir Putins”, meddela nya krigslagar, allmän mobilisering och evakuering i Kursk, Belgorod och Bryansk.

Även tv-kanaler på Krim ska ha hackats, enligt Meduza.

Anledningen uppgavs vara att Ukraina inlett en motoffensiv.

”Ukrainska trupper beväpnade till tänderna av Nato och med Washingtons samtycke och stöd har invaderat Kursk, Belgorod och Bryansks territorier”, säger den Putinlika rösten, enligt AFP.

Men det var inte den ryske presidentens röst som hördes, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Låg inte bakom talet som sändes ut.

I ett uttalade säger han att man blivit hackade.

– Det här var verkligen en hackerattack. Kontrollen har redan återställts, säger han.

Även styret i Belgorod manar till lugn efter attacken och säger att det är ett ”väldigt falskt” meddelande som spelats upp i radiokanalerna.

”Det är ett sätt att försöka sprida panik bland fredliga Belgorod-invånare”, säger Belgorodregionens administrativa center.

Skadade militärfordon i Belgorod.

Beskjutits under flera veckor

Radiomeddelandet i den ryska gränsstaden spelades upp efter en flera veckor lång beskjutning från ukrainsk sida, som lett till omfattande bränder i byggnader och ett flertal dödsfall.

Befolkningen i Belgorod-området har i videor på sociala medier klagat på att ryska armén inte lyckats försvara dem. Många har själva valt att lämna området i privata bilar, eftersom de menar att det inte längre går att leva ett normalt liv i området.

Militära experter menar att beskjutningen i området kan vara ett sätt att binda upp ryska försvarsgrupperingar, så att de inte kan delta i försvaret mot den förväntade ukrainska motoffensiven när den sätts in på annat håll längs fronten.