Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Östländer, Finland och Danmark säger nej till EU:s flyktingkvoter

Uppdaterad 2015-09-12 | Publicerad 2015-09-11

Robert Fico, Slovakiens premiärminister.

EU vill att flyktingar ska fördelas solidariskt över alla länder i unionen.

Men flera östeuropeiska länder är emot EU:s flyktingkvot – och får nu stöd även av Finland och Danmark.

– Sätts detta i bruk kommer vi snart vakna upp med hundra tusen personer från arabvärlden i landet, säger Slovakiens premiärminister Robert Fico.

”Klockan klämtar”, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt brandtal för flyktingmottagningen i veckan.

I veckan presenterade EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker en plan på hur 160 000 flyktingar som kommit till Grekland, Italien och Ungern skulle omfördelas på andra länder. Beroende på folkmängd, ekonomi, arbetslöshet och tidigare invandring har varje land fått en kvot på ett antal asylsökande man väntas ta emot.

Handling behövs

– Jag hoppas verkligen att alla är ombord på detta. Ingen retorik – handling är vad som behövs, sa Juncker.

Men flera östeuropeiska länder vägrar gå med på Junckers förslag.

I dag gav utrikesministrarna från Slovakien, Tjeckien, Polen och Ungern raka besked om att de inte tänker acceptera bindande flyktingkvoter i EU, efter att ha mött Tysklands utrikesminister i Prag. Även Finland och Danmark säger nej till förslaget, uppger TT.

”Ett problem vi inte vill ha”

– Vi förkastar starkt alla slags kvoter, säger Slovakiens premiärminister Robert Fico till Reuters.

– Om en mekanism för automatisk distribuering av migranter sätts i bruk kommer vi att vakna upp en dag och ha 100 000 personer från arabvärlden här, och det är ett problem jag inte skulle vilja att Slovakien har.
LÄS OCKSÅ: Interaktiv grafik – länderna som tar emot flest flyktingar

Öka gränskontrollen

Slovakien, som hittills i år bara har fått 109 asylförfrågningar, får medhåll av Tjeckiens president Milos Zeman – som i stället vill öka sin gränskontroll.

– Tjeckien borde ta hand om gränserna själva och utvisa illegala migranter, även med hjälp av armén om det skulle behövas, säger Zeman till Reuters.

Polen, som ombetts ta emot 12 000 flyktingar har sagt att man bara klarar en sjättedel av det, och Lettland, vars kvot är 1 043 flyktingar, säger sig bara ha plats för 250.

Spanien tar emot fler

Andra länder har svängt i frågan. Spanien, som redan tagit emot 6 000 asylsökande i år, accepterade sin lott på ytterligare 15 000 flyktingar över två år. Frankrike, som tidigare var emot ett kvotsystem, har nu tvärvänt och kommer att välkomna 24 000 asylsökande.

På måndag ska EU:s migrationsministrar träffas och försöka nå en lösning. Men mycket talar för att de misslyckas och att frågan skjuts till ett extrainkallat toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer senare i september.

LÄS OCKSÅ: Europa riskerar att få en ny järnridå

Flyktingsituationen i EU – land för land

15 september 2015.

Belgien

EU-kommissionen uppmanar Belgien att ta emot närmre 6 000 flyktingar över två år. Förra veckan erbjöd man även att ta emot 250 asylsökande från Tysklands hårt belastade region Bayern.

– Regeringen väljer att ge skydd åt folk på flykt från våld och krig. Vi är förberedda på att agera fristad. Solidaritet är inte bara en billig slogan för oss, säger premiärminister Charles Michael.

Migrationsminister Theo Francken sa nyligen att landet bara kan registrera 250 flyktingar per dag – vilket fått skarp kritik från människorättsorganisationer.

Källor: Reuters, Flanders News

Bulgarien

Trots ökad gränspolis, övervakningssystem och ett 16 mil långt taggtrådsstängsel som satts upp vid den turkiska gränsen, så strömmar flyktingarna in. 25 000 personer har under de två senaste åren sökt asyl i Bulgarien – lika många som under de tidigare två decennierna. Nu vill EU-kommissionen flytta dit ytterligare 1 600.

– Uppdelningen av flyktingar per land måste vara rättvis, vädjar inrikesminister Rumyana Bachvarova.

– Bulgarien har lovat att ta in 500 flyktingar.

President Boyko Borissov har sagt att han helst inte tar emot muslimska flyktingar.

Källor: Reuters, Sofia Globe, Standart

Cypern

Öriket ligger bara 10 mil från Syriens kust men har inte fått någon större ström av flyktingar. Och med bara en miljon invånare vill man inte ha någon heller. EU-kommissionens förslag på 447 personer anses för mycket.

– Vi har redan meddelat att 260, max 300, personer kan tas in. Alla EU-medlemsstater borde hjälpas åt, säger inrikesminister Socratis Hasikos, och lägger till:

– Vi skulle önska att de var ortodoxa kristna.

Källor: TT, Reuters

Danmark

Tog in 14 715 asylsökande i fjol, men stramar nu åt gränserna. Ibörjan av september hindrade myndigheterna flyktingarnas framfart genom att blockera motorvägar samt stänga av tåg- och färjetrafiken från Tyskland. Man har denna månad även nästan halverat ersättningen till asylsökande.

– Vi måste säkra att det finns ett ekonomiskt incitament för flyktingar och andra som kommer till Danmark att komma igång och jobba, säger högerpartiet Venstres integrationsminister Inger Stöjberg.

Majoriteten av flyktingarna som kommit till Danmark nyligen har fortsatt till Sverige.

Källor: Danmarks Radio, Ritzau, EU-kommissionen

Tusentals flyktingar har de senaste veckorna tagit sig igenom Danmark – många till fots. De flesta vill till Sverige.

Estland

Tog bara emot 155 flyktingar i fjol – totalt runt 600 sedan 1997 – till landets enda flyktingförläggning. När Estland i somras uppmanades att ta emot 1 064 personer nöjde man sig med 150 – över fyra år. I EU-kommissionens senaste plan ombeds de ta in 1 111.

– Varje land borde kunna bestämma själv hur många flyktingar man är villiga att ta emot. Det beslutet ska inte behöva vara i händerna på EU-kommissionen, säger välfärdsminister Margus Tsahkna, som även varit emot att ta in muslimer eftersom Estland ”är ett land av kristen kultur”.

Källa: ERR

Finland – stoppar flyktingar från Sverige

Trots motstånd från det främlingsfientliga partiet Sannfinnländarna, som fick över 17 procent i årets riksdagsval, sa den finska regeringen i förra veckan att man är villiga att dubbla antalet asylsökande i år, från 15 000 till 30 000. Statsministern Juha Sipila öppnar sitt hem.

– Vi borde alla titta i spegeln och fråga oss hur vi kan hjälpa, säger han.

– Jag hoppas att vi får en folkrörelse i Finland, som frivilligt tar del av ansvaret för flyktingarna.

I fjol gjordes endast 3 600 ansökningar om asyl i landet.

Finland säger dock nej till att införa EU-kvoter av flyktingar, och vill att mottagandet sker på frivillig väg.

På kort tid har landet tagit emot cirka 16 000 asylsökande flyktingar – de flesta har kommit över den svenska gränsen i Haparanda. Situationen beskrivs som att vara ”utom kontroll” – och nu ska landet skärpa gränskontrollen.

Källor: BBC, Yle

Frankrike

Har Europas största illegala flyktingläger vid Calais med över 4 000 personer. Frankrike var tidigare kritiskt till en fördelningskvot på flyktingintag, men gjorde nyligen en helomvändning och har lovat att motta ytterligare 24 000 migranter under två år, enligt EU-kommissionens nya mål.

– Vi kommer att göra det eftersom det är en princip som Frankrike är engagerad i, säger president Francois Hollande.

Sedan Italien låtit fler och fler flyktingar passera upp genom landet har Frankrike skärpt gränskontrollerna dit.

Källor: BBC, CNN, Reuters

Grekland

Över 260 000 personer har i år korsat Medelhavet och hamnat i Grekland – nästan lika många som totalt kom till Europa i fjol. Det har gjort att kaos uppstått på flera av landets öar – även om de flesta flyktingar helst vill resa vidare. Grekland skulle genom EU-kommissionens föreslagna kvotsystem få avlastning, då 66 400 flyktingar som enligt Dublinförordningen registrerat sig i landet kan omfördelas till andra europeiska länder. I veckan satte man in extra färjor för att ta några av de 18 000 flyktingarna på ön Lesbos till fastlandet.

Källor: Reuters, Yle

Irland

Irland drog sig ur EU-kommissionens kvotprogram, men accepterade sedan 600 syriska flyktingar – till 2017. Då kritiserade FN landet för att de inte tar emot fler och i september gjorde Irland klart att man kommer att ta emot totalt 4 000 flyktingar.

– Irland har alltid levt upp till sin internationella humanitära plikt och vi är fullt engagerade i att göra vår bit och lösa den flyktingkris som Europa står inför, säger justitieminister Frances Fitzgerald.

Källor: Irish Times, Irish Independent

Italien

Landets myndigheter har räddat över 115 544 personer från Medelhavet i år och det finns inga tecken på en nedtrappning, men med EU-kommissionens kvotplan kommer 39 600 av de som anlänt i Italien omfördelas till andra länder. Förrförra veckan bad Tyskland Italien att införa kontroller på gränsen till Österrike för att kunna överblicka den mängd flyktingar som kommer till tyska Bayern. I fjol gav Italien 21 000 personer asyl – bara Sverige och Tyskland var gav fler asyl i EU.

Källor: The Independent, BBC

Ett fartyg med hundratals flyktingar anländer till hamnen på ön Lampedusa i Italien.

Kroatien

EU:s nyaste medlemsstat fick bara 450 asylansökningar i fjol, trots att gränsen är öppen. I år ligger siffran hittills på 720, varav 40 fick asyl. Enligt EU-kommissionens system ska man nu ta emot 3 200 flyktingar – vilket inte borde vara något problem. Enligt kroatiska myndigheter har man plats för 10 000.

– De kommer eftersom de var förföljda och fattiga och vill ha rätten till ett bättre liv. Det är upp till oss att hjälpa dem så mycket vi kan, säger premiärminister Zoran Milanovic.

Källor: Balkan Insight

Lettland

Just nu är letterna redo att ta emot 250 flyktingar. Men under onsdagen fastslog EU-kommissionen att det vore rimligt att landet välkomnade 1 043 personer.

I ett uttalande underskrivet av bland annat president Raimonds Vejonis fördömer Lettland kommissionens plan. ”Lettlands position är att motsätta sig obligatoriska kvoter och kvarstå på en frivillig basis medan man uttrycker solidaritet och stöd i insatser för att tackla problemet”, skriver man.

Källa: LSM

Litauen

Förra onsdagen gick president Dalie Grybauskaite med på EU-kommissionens uppmaning att landet skulle ta emot 1 105 asylsökande över de nästkommande två åren. I somras hade man sagt ja till 325.

– De måste bli integrerade i landets regioner, de behöver hjälp – inte bara med språket utan med att leta jobb så att de skulle vilja stanna här, säger Grybauskaite.

I fjol tog Litauen, vars folkmängd mellan 2001 och 2011 sjönk med en åttondel, emot 440 asylsökande.

Källa: Baltic Times, Global Post

Luxemburg

EU-kommissionen har uppmanat landet med en dryg halvmiljon invånare att ta emot 808 flyktingar i år. I fjol tog Luxemburg emot 1 150 asylsökande och hittills har 368 anlänt.

– Juncker (Jean-Claude, EU-kommissionens ordförande) gjorde en plan för ett omfattande antal flyktingar och jag vet att vissa länder har ett problem med det men vi måste komma ihåg att Europa alltid varit en fristad för flyktingar, säger Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna.

Källa: Luxemburger Wort, CNBC

Malta

I tidigare år har det rapporterats om hur det höga antal flyktingar som kommer till Malta med båt, ofta från Afrika, ofta kan kvarhållas på ön under fängelselika förhållanden. Men man accepterar de sammanlagt 425 flyktingar som man enligt EU-kommissionens kvot bör ta emot.

– Även om vi har haft våra egna problem med höga flyktingantal förut så är Malta villigt att acceptera flyktingar från Italien och Grekland, säger landets premiärminister Joseph Muscat.

Källor: Malta Today, Al Jazeera

Nederländerna – inför stickprovskontroller

Nederländerna, som i fjol var EU:s åttonde största flyktingdestination och tog emot 4 procent av alla asylsökande, har i år blivit ett av de tuffare länderna i Europa för migranter. I början av september sa Nederländernas högerkoalitionsregering att de i november vill stänga 30 härbärgen för folk som inte får asyl.

– Vi pratar om gruppen som kan åka tillbaka, vars regering skulle kunna ta tillbaka dem, de som inte vill åka tillbaka, säger premiärminister Mark Rutte.

Enligt EU-kommissionens kvot bör man ta emot 9 261 flyktingar.

Dessutom ska polisen i Nederländerna börja genomföra stickprovskontroller vid sina gränser.

Källa: Reuters

Polen – redo att skärpa gränsen

I fjol sökte 8 025 personer asyl i EU:s sjätte största land – en tiondel av vad som kom till Sverige. Polen, som i år haft 6 000 asylsökande, har sagt att man kan ta emot två tusen flyktingar över två år, men enligt EU-kommissionens kvot borde landet välkomna närmre 12 000.

– Utöver tak över huvudet så vill vi kunna ta hand om deras barn, jobb, sjukvård och trygghet, säger premiärminister Ewa Kopacz i försvar.

Förra veckan sa Kopacz att Polen nu ser över möjligheterna att höja antalet flyktingar man är villiga att ta in.

Även Polen står redo att skärpa gränskontrollerna om flyktingströmmarna till landet skulle öka bortom kontroll.

Källa: New York Times, Wall Street Journal

Portugal

Tog i fjol endast emot 445 asylsökande. Under onsdagen beordrade EU-kommissionen Portugal att ta emot över tre tusen flyktingar – vilket man accepterat. Enligt inrikesministern Anabela Rodrigues kommer de första asylsökande dock inte att komma förrän i oktober.

– En arbetsgrupp förbereder alla förnödenheter på plats för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem, säger hon.

– Arbetet innebär inte bara staten utan också välgörenhetsorganisationer, lokala myndigheter och allmänheten, som visat vilja att agera på denna humanitära nöd.

Källor: EU-kommissionen, Portugal News

Rumänien

Enligt EU-kommissionen borde Rumänien ta emot 6 351 syriska flyktingar. Det vägrar president Klaus Iohannis.

– Vi kan hantera denna situation med lugn och ansvar och vara sympatiska med de länder som har ett högt antal flyktingar. Jag tror inte att obligatoriska kvoter är lösningen, säger han.

– Vi kan max ta emot 1 785 personer.

Rumänien och Bulgarien, EU:s fattigaste länder, är inte en del av den fria rörelsezonen Schengen och migranter måste uppfylla vissa krav för att få inträde i landet.

Källa: Reuters

Slovakien – ökar gränskontrollen

Har sagt att man inte vill ta in muslimer i landet. I förra veckan beskrev premiärminister Robert Fico EU-kommissionens kvotsystem, som skulle tvinga landet att ta in 1502 flyktingar i landet, som ”irrationellt”.

– Vi förkastar starkt alla slags kvoter. Om en mekanism för automatisk distribuering av migranter sätts i bruk kommer vi att vakna upp en dag och ha 100 000 personer från arabvärlden här och det är ett problem jag inte skulle vilja att Slovakien har, sa han.

Slovakien tog i fjol emot 0,06 flyktingar per tusen medborgare – sämst i EU. Sverige toppade listan på 8,43.

Slovakiens inrikesdepartement uppgav nyligen att man förstärker gränserna till Österrike och Ungern med 220 extra poliser.

Källor: Reuters, The Guardian

Slovenien

Den 25 augusti hade Slovenien, som länge varit emot idén med EU-ålagda intagningskvoter, i år endast tagit emot 110 asylsökande och godkänt 27. Men landet på två miljoner invånare har nu accepterat EU-kommissionens förslag på att ta emot 631 flyktingar.

Innan den siffran blev officiell hade dock utrikesminister Karl Erjavec sagt att landet skulle kunna klara av uppemot 5 000 personer. Kroatien riskerar få en ökad ström av flyktingar genom landet efter att Ungern byggt sitt gränsstängsel.

Källor: Slovenia Times, RTV SLO

Spanien

Har tidigare ansett problemet med flyktingar från Afrika vara för stort för att kunna hjälpa till, men accepterade i onsdags EU-kommissionens uppmaning att ta emot 15 000 flyktingar utöver de sex tusen – fler än man totalt mottog i fjol – som redan sökt asyl i landet i år.

Vi jobbar intensivt med att försäkra att dessa människor är garanterade inte bara inträde i vårt land, men också den slags kort- och långsiktiga integration som de behöver, säger vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria.

Källor: BBC, El Pais, Fortune

Storbritannien

Har länge haft strikta spärrar mot resten av Europa, där flyktingar i lägret vid Calais tvingats klättra över höga stängsel, storma tåg eller fly in i den långa tågtunneln för att ta sig in i landet. Men i förra veckan gick den konservativa regeringen med på att ta emot 20 000 flyktingar – över fem år. De sökande kommer att få ett femårigt skyddsvisum.

– Detta ger flyktingar en mer direkt och säker väg till Storbritannien än att riskera den farliga vägen till Europa, som tragiskt nog tagit så många liv, säger premiärminister David Cameron.

Källa: CNN

Sverige – ingen gränsskärpning än

Tar in flest asylsökande per capita i EU och efter Tyskland flest totalt sett. I augusti sökte 4 791 syrier asyl i Sverige – tusen fler än under samma period förra året.

– Jag tycker att det är skamligt att några länder säger att: ”Vi tänker inte göra någonting”, säger statsminister Stefan Löfven.

– Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig och vi gör det solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt.

I fjol sökte 81 325 personer asyl i Sverige.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att det kan bli nödvändigt att skärpa gränskontrollen – men statsminister Stefan Löfven har hittills sagt nej.

Tjeckien

Har sagt att man helst tar emot kristna flyktingar. I fjol tog man endast emot 1 155 asylsökande och mellan april 2011 och juli i år kom bara 289 flyktingar från Syrien. Enligt EU-kommissionens kvot så borde landet nu ta in 2 978 migranter, men presidenten Milos Zeman förkastar dessa siffror och vill i stället införa hårdare gränsbevakning.

– Tjeckien borde ta hand om gränserna själva och utvisa illegala migranter, även med hjälp av armén om det skulle behövas, säger Zeman.

Källor: Reuters, FN

Tyskland – inför gränskontroll

Ligger jämte Sverige i EU-topp vad gäller att välkomna flyktingar. Mellan januari och juli accepterade man 218 221 asylsökande – en siffra som totalt i år väntas landa på 800 000.

– Jag tror att vi helt klart skulle kunna ta hand om någonting kring en halv miljon per år i flera år framöver, säger vice förbundskansler Sigmar Gabriel.

– Som en stark och ekonomiskt hälsosam nation har vi styrka att göra vad som är nödvändigt samt försäkra oss om att varje asylsökande får en rättvis bedömning, säger förbundskansler Angela Merkel.

Efter att tiotusentals flyktingar om dagen anlänt till München beslutade Tyskland nyligen att tillfälligt frångå Schengenavtalet och återinföra gränskontrollen mot Österrike.

Källor: BBC, Bloomberg, The Guardian, Sky News

Ungern – stänger gränsen mot Serbien

Hundratusentals har den senaste tiden strömmat in i Schengenlandet för att söka sig vidare norrut. Högerregeringen har försökt stoppa detta med ett högt taggtrådsstängsel vid den serbiska gränsen. Sedan en ny lag klubbats igenom riskerar de som klättrar över att få tre års fängelse.

Den 14 september stängde Ungern den sista gränspassagen mot Serbien.

– Vi ungrare är fulla av rädsla, folket i Europa är fulla av rädsla, för de ser att de europeiska ledarna och premiärministrarna inte är kapabla att kontrollera situationen, säger premiärminister Viktor Orbán.

– Plötsligt kommer vi att vara en minoritet i vår egen kontinent.

Källor: CNN, Independent
 

En järnvägsvagn klädd i taggtråd ska hindra flyktingar att ta sig över gränsen i Röszke, Ungern.

Österrike – gör som Tyskland

Tusentals flyktingar har de senaste veckorna kommit in i Österrike från Ungern med tåg, i lastbilar och till fots. I början av september veckan hävde man även de slumpmässiga gränskontrollerna så att flyktingar antingen kan söka asyl i landet eller fortsätta.

Efter att Tyskland ökat gränskontrollen har Österrike sagt att man kommer att göra detsamma.

Källa: Reuters