Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

M öppnar för skärpt gränskontroll

Publicerad 2015-09-14

Anna Kinberg Batra (M) anser att det kan bli nödvändigt att skärpa Sveriges gränskontroller på samma sätt som Tyskland nu gör.

– Jag har förståelse för det för vi har en akut situation i Europa just nu och jag tycker att vi bör överväga liknande åtgärder för svensk del också, säger hon till SR:s Ekot.

Tyskland har på grund av den stora flyktingströmmen infört passkontroll till Österrike. Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser nu att Sverige bör överväga att följa den tyska modellen.

– Jag har förståelse för det för vi har en akut situation i Europa just nu och jag tycker att vi bör överväga liknande åtgärder för svensk del också. Regeringen bör ha beredskap för det, säger hon till Ekot.

”Regelverket ska fungera”

Hon säger samtidigt att Sverige måste kunna hjälpa de som behöver och att det innefattar ordning och reda i mottagandet.

På frågan vad skärpta gränser skulle innebära för flyktingarna svarar hon:

– Sverige och Tyskland tar ett stort ansvar och alla som behöver söka asyl har rätt att göra det. Det här handlar om att det regelverk och den möjlighet att hjälpa människor som vi har också ska fungera.

Aftonbladet söker Anna Kinberg Batra.