Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Oenigt EU om asylfördelning

Uppdaterad 2015-09-15 | Publicerad 2015-09-14

Flyktingkrisen. Majoriteten är för, men enighet saknas fortfarande i EU om hur de asylsökande ska fördelas mellan medlemsländerna.

Ett nytt försök görs i oktober - då motståndarna kan få underkasta sig med tvång.

En principöverenskommelse är klar om att fördela ytterligare 120 000 asylsökande mellan länderna, twittrade EU:s ordförandeland Luxemburg efter måndagens migrationsministermöte i Bryssel.

Fast det är en sanning med en hel del modifikation.

– Det finns en stor majoritet och den majoriteten är större nu än i somras. Det är också så att det inte längre finns någon blockerande minoritet - men det finns ingen enighet, konstaterar migrationsminister Morgan Johansson (S) på en pressträff efter mötet.

Möts i oktober

Därför väljer EU-länderna att fortsatt vänta med ett riktigt beslut till sitt nästföljande möte, inplanerat till den 8 oktober. Och om de sex länder som är emot en fördelning - Ungern, Tjeckien, Slovakien, Polen, Lettland och Rumänien - då fortfarande ihärdar så riskerar de att ställas inför en omröstning som de inte kan vinna.

– Det är aldrig roligt. . . Det skulle innebära att man tvingar länder att göra saker som de inte vill - men ibland måste man göra saker som man inte vill, bara för att omständigheterna faktiskt påkallar ett politiskt ledarskap, säger Johansson.

Samtidigt finns också möjlighet att förändra hur den tilltänkta fördelningen ska se ut. Sverige tillhör de länder som vill se tvingande regler, vilket dock ännu inte är givet.

– Vi får se vad kommissionen lägger för förslag. Vi har inte kommit överens om att det ska vara på frivillig basis, säger Johansson.

Fler kontroller

Utanför mötessalarna handlade måndagen mest om gränskontroller.

Vid gränsövergången i Freilassing mellan Österrike och Tyskland bildades en kilometerlång bilkö när två polismän kontrollerade förarnas id-handlingar.

– Det är som att förflyttas tillbaka till 80-talet, sade 71-årige Helmut Zimmerman till AFP efter att ha fastnat i gränskön.

Tyskland beslutade i helgen att införa tillfälliga passkontroller vid gränsen mot Österrike för att kunna hantera de stora flyktingströmmarna till landet. Sedan dess har människor fortsatt vandra in från Ungern till Österrike i en högre takt, i hopp om att hinna norröver innan det blir svårare att passera gränserna.

Dominoeffekt

Flera länder har följt i Tysklands spår.

– Vi kommer att agera på samma sätt som Tyskland, sade Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner på måndagen, när hon meddelade att landet inför tillfälliga passkontroller, i första hand vid gränsen till Ungern.

Slovakien gör likadant och förstärker vid gränserna till Österrike och Ungern med 220 extra poliser, uppger landets inrikesdepartement, enligt AFP. Dessutom ska polisen i Nederländerna börja genomföra stickprovskontroller vid sina gränser.

Schengen-samarbetets fria rörlighet utan passkontroller naggas därmed ytterligare i kanten. Men Österrike försäkrar att landets insatser genomförs inom ramen för avtalet, som slår fast att länderna vid speciella tillfällen får genomföra gränskontroller.

Stänger igen gränsområde

Tyskland kan komma att ta emot runt en miljon asylansökningar under 2015, i stället för de 800 000 som man tidigare räknat med, uppger vice förbundskansler Sigmar Gabriel.

Gabriel försvarar beslutet om gränskontroller med att "Europas oförmåga att agera har fört Tyskland till gränsen för vad vi klarar av". De skärpta kontrollerna har applåderats av Viktor Orbán, premiärministern i Ungern, där skärpta migrationslagar träder i kraft på tisdagen med höjda straff för människosmuggling och för att ta sig in i landet illegalt.

På måndagseftermiddagen började ungersk polis och militär stänga till det område vid gränsen mot Serbien där de största migrant- och flyktingskarorna tar sig in i landet.

Grannländerna i väster förbereder sig samtidigt för konsekvenserna om migranter och flyktingar i stället försöker ta sig mot Väst- och Nordeuropa via Kroatien och Slovenien.

– I händelse av att ett stort antal flyktingar plötsligt anländer så kommer Slovenien kunna husera flera tusen. Vår kapacitet ökas dagligen, sade inrikesdepartementets talesman Bostjan Sefic, enligt AFP.

Även Polen står redo att skärpa gränskontrollerna om flyktingströmmarna till landet skulle öka bortom kontroll, meddelade premiärminister Ewa Kopacz, enligt Reuters.

Insats mot smugglarbåtar

Parallellt har EU:s medlemsländer enats om att ta ett steg närmare mot att slå till militärt mot flyktingsmugglarnas fartyg.

Antismugglarinsatsen EU Navfor är redo att gå vidare till första delen av "steg två".

"Den här viktiga övergången gör det möjligt för EU:s marina insats mot människosmugglare i Medelhavet att ute till havs, inom ramen för internationell rätt, genomföra bordningar, sökningar, beslagtaganden och förstörande av fartyg som misstänks användas av människosmugglare", heter det i ett uttalande.

Innan det kan ske krävs dock först att man tar fram regler för insatserna och därpå behövs klartecken från EU-ländernas ambassadörer.

TT