Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Därför ställer Palin inte upp

Republikanska startfältet tillbaka där de började

Sarah Palin visste att hon inte hade en chans att bli republikanernas presidentkandidat. Ännu mindre att få flytta in i Vita huset.

Nu kan hon fortsätta tjäna storkovan och ändå påverka utgången av valet.

Med hennes nej har republikanernas startfält klarnat.

Sarah Palin.

Palins besked lär ha gjort många av hennes supportrar besvikna. Hon har en skara som älskar henne.

Men det räcker med att läsa kommentarerna på några av de stora amerikanska tidningarna nätsajter för att inse att hennes belackare är betydligt fler. De hatar henne intensivt.

– Varje komiker i Amerika har sorg, skriver Ed Burke med illa dold ironi. Textförfattarna på Saturday Night Live står under självmordsbevakning.

Omöjligt

Faktum är att opinionsmätningar visar att två tredjedelar av de republikanska väljarna inte ville att Palin skulle ställa upp. Med en så kompakt majoritet av de egna emot sig kunde Palin omöjligt bli vald, trots hög kändisfaktor.

Palins ambivalens har varit tydlig trots att hon länge sänt ut signaler om att hon allvarligt övervägde att ställa upp. Med bara några veckor kvar till deadline kom hennes besked inte som någon överraskning.

Bara tre månader kvar till primärvalen är alldeles för kort tid för att samla in de stora penningsummor som krävs för en framgångsrik kampanj.

Istället kan hon fortsätta tjäna stora pengar på sina föreläsningar, det talas om arvoden på 700 000 kronor per framträdande och sina böcker.

Exalterade

På två dagar har två heta kandidater dragit sig ur presidentracet, förutom Palin även New Jersey-guvernören Chris Christie. Därmed är republikanernas startuppställning för att utmana Obama klar.

Lustigt nog är partiet tillbaka där det började, före de senaste månadernas berg- och dalbanelopp mellan ett stort antal kandidater.

Fram ur röken kliver ännu en gång den förre Massachusettsguvernören Mitt Romney.  Inte många republikaner är särskilt exalterade över honom. Han verkar ha få genuina övertygelser utan anpassar istället sina åsikter efter vad som är gångbart just nu. Som guvernör genomförde han en sjukvårdsreform som är rätt lika den Obama drivit igenom. Ändå är Romney emot Obamas sjukvårdsförsäkring.

Dålig

Romney har dock en kvalitet som få andra i det republikanska startfältet har; Han kan locka väljare bland högerinriktade demokrater. Vilket kan bli avgörande för chanserna att besegra Obama.

Rick Perry, guvernör i Texas är annars den som väcker mest entusiasm hos de republikanska fotsoldaterna. Han står rejält till höger. Han var sen att annonsera sin kandidatur men gick genast upp i ledning. Lika snabbt tappade han efter dåliga insatser i några av TV-debatterna.

Michele Bachman, Tepartyrörelsens gunstling, har även hon fått se sina aktier dala rejält sedan hon vann det första informella provvalet, en så kallad straw poll, i Iowa. Även det efter verbala grodor.

Outsider

I nuläget ser affärsmannen Herman Cain ut att vara den outsider som verkligen kan blanda sig i striden. Han vann den senaste straw pollen i Florida. Han har precis kommit ut med en biografi som redan första veckan placerade sig som nummer nio på bestsellerlistan. Återstår att se om hans uppgång är uthållig eller om det går för honom som för Bachman och Perry tidigare.

Alla hoppas de att Sarah Palin ska ge just dem sitt stöd.

Från sitt plattform som analytiker i Fox News och populär författare kommer hon att fortsätta ha stor påverkan på vem som ska få utmana Obama.