”Det såg ut som om vi skulle mista allt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-15

Djurparken Frösö Zoo kräver ersättning för parasitsmittat dricksvatten

Det var sagt att magsjukeparasiterna i vattnet inte drabbade djur.

Men nu kräver djurparken Frösö Zoo ersättning från Östersunds kommun.

Enligt ägaren blev djuren sjuka av vattnet.

En apa blev så pass dålig att den dog.

– Jag trodde inte något av djuren skulle klara sig med livet i behåll. Jag är hundra procent säker på att vattnet orsakade det här, säger djurparkens ägare Åke Netterström till Aftonbladet.

I slutet av november var läget förtvivlat. Aporna på Tropikhuset på Djurparken Frösö Zoo i Östersund blev sjuka, apatiska och febriga.

En silkesapa, en 5-årig hona, blev så medtagen att hon strök med.

Helt sjukt en morgon

Åke Netterström märkte en tydlig skillnad mellan Tropikhuset och resten av djurparken.

– En morgon var hela Tropikhuset som har kommunalt vatten sjukt. På djurparkssidan har vi egen brunn och där var det inga problem.

En veterinär fick kallas in.

– Det svåraste var att få i djuren vätska. Vi fick ta brunnsvatten från den friska sidan, koka det eftersom det är så kalkrikt, och tillsätta flytande honung och salt som binder vätska i kroppen.

Det visade sig vara räddningen. Men vägen var lång.

– Det tog nästan fem veckor innan vi kunde pusta ut, innan alla djuren åt riktigt igen.

Fick en räkning

Åke Netterström är besviken på Östersunds kommun som han menar inte har brytt sig om djuren eller hans verksamhet som har funnits på Frösön sedan 1960.

– Vi har de känsligaste djuren i Jämtland. Ingen frågade oss hur det stod till eller om vi behövde hjälp.

Det som fick bägaren att rinna över var när han fick en vattenräkning.

– Jag tänkte "Nu får det vara nog". Ska vi betala för avloppsvattnet? Det är så nonchalant! De har inte förstått hur djävligt vi har haft det.

Han har, via sitt juridiska ombud, riktat anspråk om skadestånd mot kommunen.

Kan drabba apor

Kommundirektör Bengt Marsh beklagar att Åke uppfattat det som att kommunen inte brytt sig om Frösö Zoo och säger att han gärna hade fört en diskussion med honom.

– Men vår utgångspunkt var att det här inte drabbar djur. Därför satte vi in våra resurser på de människor som drabbats.

Tidigare har man sagt att den aktuella typen av parasiten cryptosporidium bara påverkar människan och i vissa fall nötkreatur.

Men enligt Eva Osterman Lind, parasitolog på Statens Veterinäranstalt, är det fullt möjligt att aporna blev sjuka av cryptosporiderna i vattnet.

– Ja, den kan gå på apor också. När vi talade om djur och hur de påverkades av cryptosporiderna, pratade vi mer om jordbruken runt Storsjön.