Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Gösta, 64: Så skriver jag 2,0

Uppdaterad 2014-04-01 | Publicerad 2014-03-18

Prästen Gösta Mellberg, 64, vet hur man lyckas på högskoleprovet.

Första gången han skrev provet hamnade han på en delad förstaplats i landet och i fjol var han den ende i sitt geografiska område som fick 2,0.

– Mitt tips är att skriva ut gamla prov från nätet, så att du har dem på papper, säger han.

Gösta Mellberg.

Den 5 april sitter flera tusen svenskar runt om i Sverige och kämpar för att nå bra resultat på högskoleprovet.

En som har nått toppresultatet 2,0 – varje gång han har skrivit provet – är 64-åriga Gösta Mellberg som är pensionerad men just nu jobbar halvtid som präst.

2013 var han den enda som lyckades få 2,0 på provet i Högskolan Västs område, som är Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.

”Kände mig lite utanför”

Gösta har gjort högskoleprovet fem gånger och första gången han skrev det var det för att bekanta till honom pratade om provet och jämförde resultat.

– Jag kände mig lite utanför eftersom jag inte hade gjort högskoleprovet. Så jag kände att det är bäst att jag gör det så att jag kan komma med i statistiken.

– Det var det gamla provet, jag hade ett enda fel och det var retligt. Visserligen kom jag på delad förstaplats i landet. Vi var två som hade ett fel och ingen hade noll fel

Ska skriva provet i år

Därför ville han göra provet igen för att se om han kunde få alla rätt.

– Då fick jag två fel och sedan dess har det gått sämre och sämre. Nu har det gått bättre igen. Jag har anmält mig för att göra provet i år, men det är inte så sannolikt att jag lyckas få alla rätt.

Är målet att få alla rätt?

– Om det går, jag säger inte att det är ett mål.

”Sitt i lugn och ro”

För dem som ska skriva provet i år har Gösta några knep och tips att bjuda på.

– Att jag har klarat provet bra har ju med allmänbildning, och även andra saker att göra. Om jag ska tipsa andra så kan de ju inte gå tillbaka hela sitt liv och förbereda sig utan man måste tänka mer kortsiktigt.

– Första tipset är att skriva ut gamla prov från nätet så att man har dem på papper. Sedan ska man sitta i lugn och ro och göra provet och se hur det går.

Provet består av åtta delar och när du övar hemma kan du se vilka delar du lyckas bättre och sämre på.

– Du kan även se hur lång tid du tar på dig, och om du får tidsnöd och skulle behöva tänka längre är det kanske något du måste jobba med.

Av de åtta delarna är fyra matematiska och fyra är verbala.

– När det gäller de verbala delarna skulle jag rekommenera att man läser igenom allt och inte börjar svara genom att skumma igenom fråga för fråga. Det är bättre att läsa igenom hela, då får du mindre tidsnöd.

”Inte särskilt avancerad matematik”

När det gäller matematik-delen poängterar Gösta att man bör testa att skriva provet för att säkerställa att man kan grunderna.

– Det är inte särskilt avancerad matematik. Om man gör några prov på nätet så märker man vad man bör läsa på. Även när det gäller det matematiska är tipset att göra gamla prov, som är så färska som möjligt.

Svårigheten enligt Gösta är att hinna tänka så att det inte blir fel.

– Det flesta felen jag har gjort har varit slarvfel. Vi människor är ju olika, en del är så att de nästan aldrig gör fel. Jag är lite virrig och gör lätt slarvfel. Det bästa är att öva ihärdigt så att man minskar antalet slarvfel.

Inte nog med att Gösta fått toppresultat på högskoleprovet han är dessutom medlem i Mensa.

– Det är många i Mensa som skrivit 2,0 – första gången jag skrev provet fixade min dotter en lista på folk som skrivit 2,0 i landet och jag kände igen flera av dem från Mensa. Men det finns även de i Mensa som fått sämre resultat, säger han.

ANNONS