Okänd saga av H C Andersen hittad

Publicerad 2012-12-13

”Det är en sensationell upptäckt”

En dansk historiker har hittat en okänd saga av författaren H C Andersen.

”Talgljus” låg gömd i en låda.

– Det är jättespännande, säger författaren Gunilla Bergström.

En okänd saga av H C Andersen har hittats av danske historikern Esben Brage.

Den pensionerade historikern Esben Brage hade grottat ner sig i Riksarkivet i Danmark under en längre tid. Efter att ha gått igenom låda efter låda som tillhört förmögna familjer från Andersens hemstad Odense gav arbetet tillslut utdelning.

– Jag var extatisk. Jag kontaktade museiintendent omedelbart för att berätta om min upptäckt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, säger Esben Brage till nyhetsbyrån AP.

Tillägnad till en kvinna

Längst ned i en 15 kilo tung arkivlåda hittade han i början av oktober en okända sagan skriven av författaren H C Andersen med titeln ”Talgljus”.

– Jag hörde det på radion i morse. Det är jättespännande och roligt, som om man hittat en skoluppsats av Strindberg, säger Gunilla Bergström, 70, författare till bland annat Alfons Åberg, till Aftonbladet.

H C Andersens okända saga är tillägnad en kvinna vid namn Bunkeflod. Hon var änka till en kyrkoherde och bodde i närheten av Andersens hem, där han föddes 1805.

Den handskrivna novellen är sex sidor lång och handlar om hur ett talgljus ber om hjälp av ett fnöske för att kunna tända sig själv, uppger AP.

"Sensationell upptäckt"

H C Andersen-experten Ejnar Stig Askgaard är övertygad om att sagan äkta.

– Det är en sensationell upptäckt. Dels för att det måste vara Andersens första saga och dels för att det visar att han hanterat genren redan som ung, innan hans författaskap börjat, säger Askgaard till AP.

– Jag tvivlar inte på att det är Christian Andersen som skrev den.

Enligt experten kände Andersen Bunkeflod väldigt väl och han besökte henne regelbundet. De delade intresset för böcker. H C Andersen läste för änkan och lånade böcker från henne, även efter att han flyttade till Köpenhamn för att studera vid universitet.

Skrevs när han var 18 år

”Talgljus” är troligtvis ett av H C Andersens tidigaste verk och skrev ungefär sju år innan hans officiella debut i 1830. Under hans livstid skrev han nästan 160 sagor.

– Detta är ett mycket tidigt försök till prosa av Andersen som då var 18 år. Texten är inte på samma nivå som de mer mogna sagor som Andersen senare har skrivit, säger Ejnar Stig Askgaard till AP.

Den svenska författaren Gunilla Bergström är helt övertygad om att den här ”nya” sagan kommer att ges ut.

– Den kommer att publiceras hur dålig den är. Den är ju jätteintressant historiskt. Han är så pass välkänd och har skrivit otroligt mycket. Jag har alla hans samlade verk hemma. Allt är inte toppen, men några verk är eviga och väldigt bra, till exempel ”Kejsarens nya kläder”. Även om han levde i en annan epok så fick han upp ögonen för saker som är aktuella än i dag, säger Gunilla Bergström till Aftonbadet.