Pendlar 27 mil för att ta hand om sin mamma

Publicerad 2012-12-13

80 000 svenskar jobbar mindre – för att ta hand om sina gamla

Rose-Marie Ivarsson, 51, åker från Stockholm till Bollnäs nästan varje helg för att hjälpa sin mamma.

Svea varken vill eller får plats på ett äldreboende.

– Jag åker inte dit för att umgås utan för att få ordning på hemmet, säger Rose-Marie.

En ny rapport från fackförbundet Kommunal visar att var fjärde plats på landets äldreboenden har ­försvunnit på bara tio år. Allt fler gamla svenskar får i stället förlita sig på hemtjänsten, men den räcker ­oftast inte till.

Fick stroke 2009

Enligt rapporten tar allt fler barn i medelåldern ansvar för sina gamla föräldrar. En förklaring kan vara att det blivit svårare att få hjälp, enligt rapportförfattarna. ­Vissa anhöriga går ner i arbetstid ­eller slutar arbeta helt.

Rose-Marie Ivarsson, 51, är en av dem. Hennes mamma Svea fick en stroke våren 2009 och är sedan dess rullstolsburen i sin villa i Bollnäs.

Kruxet är bara att Rose-Marie bor och jobbar i Stockholm.

– Nu på vintern kommer jag hem varannan helg. Från maj till oktober är jag hemma varje helg och tar ­ledigt på mån­dagar så att jag ska ­hinna ­hjälpa henne med allt, ­säger hon.

”Snart orkar jag inte”

Svea är ändå tvungen att anlita hemtjänsten för att kunna ta sig i och ur sängen varje dag. Hon varken vill eller får plats på ett äldreboende.

– Hemtjänsten vill sälja mer tjänster. ”Ja, men” säger mamma. ”Jag kan ju inte köpa den tjänsten när de inte ens klarar av att diska. Hur ska de då kunna torka golv?”

Ansvaret hamnar då på Rose-­Marie.

– Det första jag får göra är att diska om allt. Sist tappade jag en tallrik för att den var så fet och äcklig. De hade diskat i kallvatten.

Resten av helgen är sedan ­späckad med städning och matlagning.

– Jag åker inte hem för att umgås utan för att få ordning på hemmet. Nu har jag hållit på i snart fyra år. Snart orkar jag inte längre.

Av de drygt 80 000 svenskar som enligt Kommunals rapport gått ner i arbetstid eller ­slutat att arbeta helt är de flesta kvinnor. RoseMarie Ivarsson håller med om att det är en kvinnofälla.

– De spelar på vårt dåliga samvete, ­säger hon.

Så har äldrevården nedmonterats

Under 1970- och 80-talet bodde 28 ­procent av befolkningen över 80 år på ­äldreboende.

Mellan 2001 och 2012 försvann var fjärde plats, drygt 30 000 platser.

Även om antalet äldre personer med hemtjänst har ökat med 41 000 personer under samma period är det få av dem som har fått lika många hjälptimmar som på ett äldreboende.

Bortfallet av offentlig omsorg har i huvudsak ersatts av barn och andra ­anhörigas insats.

Åren 2009-2010 var det 1,7 miljoner personer som regelbundet hjälpte en eller flera personer som behövde hjälp på grund av ålder, sjukdom eller funktions­hinder.

Under samma år hjälpte 360 000 ­personer i förvärvsaktiv ålder en äldre, sjuk eller funktionshindrad närstående dagligen eller flera gånger i veckan.

Samtidigt gick 80 000–100 000 ­personer ned i arbetstid eller slutade ­arbeta helt, främst kvinnor med lägre ­utbildning.

Källa: Rapporten ”Åtstramningens pris. Hur påverkas de medelålders barnen av äldreomsorgens minskning?”