Radhus i brand på Ekerö

Publicerad 2012-09-18

Två lägenheter har totalförstörts i en radhusbrand på Ekerö.

En kvinna fick föras till sjukhus med rökskador och ett 20-tal personer har evakuerats.

Räddningstjänsten bekämpar elden.

En orolig granne larmade polisen strax före klockan 04 i morse och sa att det lät som om någon smällde hemmagjorda bomber i fastigheten på Gustavavägen på Ekerö väster om Stockholm.

Många evakuerade

Under samtalets gång tog radhuset eld.

– När vi kom fram var det fullt utvecklad brand i åtminstone två lägenheter, säger Kenneth Hjelm, pressbefäl på Södertörns brandförsvar.

En person som Aftonbladet pratat med bor i närheten av radhuset.

– Min flickvän vaknade av en smäll och att det skakade i hela lägenheten. Hon gick upp och tittade och såg att det brann, säger han.

– När vi stod och kollade på branden, och då hade räddningstjänsten kommit dit, small det två gånger till. Det var riktigt så att man ryggade tillbaka.

En till sjukhus

De boende i husets fyra lägenheter och i närliggande fastigheter evakuerades. Totalt rör det sig om ett 20-tal personer.

– Två av lägenheterna är totalförstörda, den tredje är brand- och rökskadad och den fjärde verkar ha klarat sig relativt bra, säger Kenneth Hjelm.

En äldre kvinna fick föras till sjukhus med rökskador.

Varken polis eller räddningstjänst visste till en början var personen som bor i lägenheten där det först började brinna var.

– Vi har inte lyckats få tag i lägenhetsinnehavaren. Vi har inte kunnat gå in i lägenheten eftersom taket rasat in i de lägenheter som är förstörda, så det är svårt att genomföra eftersökningsarbete, sa Kenneth Hjelm i morse.

Omfattande eftersläckningsarbete

Någon timme senare hörde personen, som befinner sig på annan ort, dock av sig.

Vid 07.30-tiden var branden under kontroll. Men eftersläckningsarbetet kommer troligtvis att pågå fram till eftermiddagen i dag.

De personer som evakuerades fördes till en samlingslokal på Ekerö där de fått stöd och hjälp från bland andra en representant från kommunen.

– Det är ledsamt. Det var barnfamiljer som stod i pyjamas och inte hade någonstans att bo, säger en person Aftonbladet pratat med.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Patrick Johansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar, säger till TT att det finns "vaga uppgifter" om att det ska finnas pyroteknik i något av radhusen.