Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Bostonbombare åtalad

Uppdaterad 2013-07-10 | Publicerad 2013-06-27

Flera hundra skadades i attentaten i Boston.

19-årige Dzjochar Tsarnajev som misstänks ha tillverkat och utlöst bomberna vid Boston Marathon den 15 april har åtalats.

Han riskerar att dömas till döden för bomberna, som dödade tre människor och skadade flera hundra.

Dzjochar Tsarnajev.

Tsarnajev åtalas för mord på fyra personer och bruk av massförstörelsevapen. Han riskerar dödsstraff eller livstids fängelse för 17–19 av de 30 åtalspunkterna, som även innefattar mord på en polis.

Tillsammans med sin bror Tamerlan, som nu är död, anklagas Tsarnajev för att ha tillverkat och placerat ut bomberna bland tusentals människor vid mållinjen för Boston Marathon. Tre personer dödades och 264 skadades. Den yngste var en åttaårig pojke.

Har vårdats sedan gripandet

Bröderna gömde sig i tre dagar innan de identifierades av den federala polisen FBI utifrån bilder från övervakningskameror. När polisen började sprida övervakningsbilderna bland allmänheten ska de med hjälp av vapen och ytterligare sprängladdningar ha tvingat till sig en bil från en polis för att fly från Boston. Tamerlan dog av skottskador i en efterföljande eldstrid med polisen.

Tsarnajev greps i en båt som var upplagd på land i Watertown Massachusetts den 19 april. Han har vårdats på ett fängelsesjukhus i Fort Devens strax utanför Boston sedan gripandet.

TT