Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Fallet i Göteborg är en tolkningsfråga

Publicerad 2012-04-20

Jeanette, 28, trycktes ner och hölls kvar av Västtrafiks kontrollanter.

Men om de gjorde rätt eller inte är en tolkningsfråga, enligt straffrättsexperten Jack Ågren.

– Generellt sett får man gripa någon så länge det är fängelse i straffskalan, säger han.

Lärare och doktorand i straffrätt.

Fallet med Jeanette på spårvagnen i Göteborg är svårt.

Hon och flera vittnen hävdar att hon stämplat sin biljett och satt sig på sin plats innan kontrollanterna klev ombord. De å sin sida hävdar att hon hade stämplat först när hon såg att de klev ombord.

Får gripa

Lagen säger att envarsgripande får ske så länge man kan straffas med fängelse, vilket skulle vara fallet om man befinner sig ombord på en spårvagn eller tunnelbana utan att ha löst en biljett.

– I och med att brottet då begåtts får man gripa och hålla personen gripen. Då ska polisen skyndsamt kallas och utföra sina polisiära uppgifter, säger Jack Ågren, doktorand i straffrätt vid Stockholms universitet.

Ågren vill enbart uttrycka sig generellt då han inte känner till Jeanettes fall, men påpekar att om hon löst en giltig biljett så har något brott inte begåtts.

Finns utrymme göra fel

– Sedan finns också utrymme för vakter och kontrollanter att begå misstag. Det finns en ganska bred marginal till förmån för den som griper, att man kan göra fel, säger Jack Ågren.

Han fortsätter:

– Tänk att någon ropar ”ta fast tjuven”, och så springer du och gör det men tar fel person, då ska det finnas utrymme att göra fel.