Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Djuren vi minns 2011 – månad för månad

Publicerad 2011-12-31

Från den övergivna sälungen Osis till Boo, världens sötaste hund.

Minns du alla hjärtevärmande djurhistorier från 2011?

Om inte – här har du dem, månad för månad.

Det var året när världen tvingades uppleva ett norskt terrordåd, en japansk tsunami med efterföljande kärnkraftsolycka och en svältkatastrof i Afrika.

Samtidigt, här hemma, så var det ju som bekant ett år som Sveriges kung i allmänhet nog helst av allt skulle vilja glömma.

Så ja, 2011 hände det mycket elände i världen – men det var också djurens år.

Här är djurnyheterna som har fångat läsares hjärtan här – och världen över – det senaste året.

JANUARI

Namnet indikerar ju helt klart något annat, men här är ett djur som absolut inte Går-illa. 21-årige gorillahanen Ambam blev en YouTube-succé när han började promenera runt på två ben i hemmet på en djurpark i Kent.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Det är unikt att de gör det längre distanser, säger Jonas Wahlström, djurexpert och föreståndare vid Skansenakvariet.

Normalt sett ställer sig gorillor upp på två ben endast för att nå grenar eller att få en bättre utsikt.

Men Ambam verkar gå för nöjes skull – och njuter av uppmärksamheten.

FEBRUARI

Två lejontamariner såg dagens ljus på Skansen i februari – och Aftonbladets läsare fick namnge dem. Förslagen haglade in. Ett i minuten, i två dygn. Efter 45 000 röster stod det klart: Loranga & Zingo är födda. Aftonbladet åkte till Skansen-akvariet för att skåla i… Ja, gissa själva.

MARS

Han var världens mest berömda isbjörn. Men när våren kom till Berlin Zoo orkade inte Knuts hjärta längre. Isbjörnen, som blev känd över hela världen när hans mamma övergav honom, kollapsade och dog framför 600 besökare. Djurrättsgrupper har senare kallats hans kändisstatus den ”riktiga” dödsorsaken.

APRIL

Svårt utmärglad och med ett otäckt infekterat sår. Så hittades den lille sälkuten i vassen i Åkersberga. Linda Askelund på Skansen lät Osis flytta hem till hennes badkar och sondmatade honom. Efter två månader var Osis tjock och glad – och redo att återvända till vattnet.

MAJ

Prinsessan Madeleine är stormförtjust i sin Jack Russel, Zorro. Så förtjust att hon, när saknaden blev för stor, satte hunden på ett privatplan till New York. Resan väckte upprörda känslor hos många Aftonbladetläsare, men hovets informationschef Bertil Ternert underströk att resan inte bekostades av skattebetalare.

JUNI

Bilderna på den ensamme pingvinen på Peka Peka Beach på den nya zeeländska Nordön valsade runt hela världen i somras. Kejsarpingvinen, som döptes till Happy Feet, simmade 320 mil fel.

Väl framme trodde han att sanden på stranden var snö och började smaska, blev svårt magsjuk och magpumpades.

Han fick sedan skjuts med ett fartyg mot Antarktis men skulle på grund av diverse regler simma sista biten själv. Men halvvägs dit gick GPS-sökaren sönder, vilket enligt experterna kan innebära att han blivit uppäten.

JULI

Grand Danois-hunden Lily förlorade synen efter en sjukdom och kunde efter det ha fått ett ganska tufft liv. Om det inte vore för Maddison. Kompisen blev hennes ledarhund ch de har följt varandra konstant i fem års tid. När de övergavs av sin husse i juli och djurhärbärget Dogs Trust senare efterlyste nya ägare, ringde 2 000 djurälskare och erbjöd dem ett hem.

AUGUSTI

Här är Boo – den sötaste hunden i världen. Det var efter att den femårige pomeranian från USA var så tovig att hundtrimmarensnaggade hans kropp, men lät den långa pälsen vara kvar runt ansiktet.

Hans matte skapade en profil åt Boo på Facebook, och en månad senare hade han 1,9 miljoner fans.

Boo har även givit ut en bok, med bilder på vovven där han ägnar sig åt sin favoritsyssla: att leka med sina kompisar.

SEPTEMBER

De här hjärtevärmande bilderna som spridits över världen kommer från Gut Aiderbichl Animal Sanctuary nära Salzburg i Österrike.

Där släpptes i somras, efter 14 års kamp, 38 chimpanser ut, och fick för första gången på 30 år uppleva solljus.

De har under tre decennier hållits inlåsta i ett Aids-laboratorie och injicerats med HIV.

OKTOBER

Fem äpplen hög, alltså 37 centimeter, var Sveriges minsta häst när hon föddes i oktober. Även nu fick Aftonbladets läsare chans att namnge fölet. Över 28 000 läsare tyckte till, och segraren var solklar: Tummelisa.

– Det är den minsta fölunge jag har haft, säger ägaren Linda Pettersson.

NOVEMBER

Det kanske inte kommer stekta sparvar flygande, men vad hittar vi där uppe i träden om inte … getter?

När torkan var som allra värst i Marocko bestämde sig de här rackarna för att klättra upp i träd för att smaska på bär.

Totalt nio stycken av dem gjorde resan upp i det cirka fem meter höga Arganträdet, medan kompisarna väntade nedanför.

Även förra året uppmärksammades ett par getter som också hade hamnat lite på ett sidospår, skulle man kunna säga…

DECEMBER

Danmark har fått sin egen Knut. Siku föddes i den skandinaviska djurparken på Djursland, men hans mamma klarade inte av att producera tillräckligt med mjölk åt honom. Isbjörnsungen skulle ha dött om inte personalen ryckt in. Han bor nu hemma hos djurparkens chef Frank Vigh-Larsen.