Ny kalsongbombare var amerikansk agent

Publicerad 2012-05-09

Al-Qaida planerade att spränga ett flygplan i luften över USA med hjälp av en kalsongbomb.

Planerna stoppades av ingen mindre än bombaren själv.

Han var en infiltratör och arbetade med amerikanska CIA.

I går avslöjade amerikanska myndigheter att de stoppat ett nytt försök att spränga ett flygplan på väg till USA – kring årsdagen av Usama bin Ladins död. Långt innan planerna förverkligades fick CIA nämligen tag på kalsongbomben.

Var dubbelagent

Nu kommer nya uppgifter inifrån amerikanska underrättelsetjänsten, enligt Los Angeles Times. Den påtänkta bombmannen arbetade med amerikanska CIA och var den som lyckades stoppa attacken.

Han var en dubbelagent som lurade Al-Qaida till att överlämna en för dem dyrbar ny kalsongbomb – som inte gav utslag i metalldetektorer.

Men istället för att utföra bombattacken åt Al-Qaida överlämnade han kalsongbomben till CIA.

Ny kalsongbomb

Kalsongbomben var designad av Al-Qaida för att få plats i ett par kalsonger. Förra gången kalsongbomben användes var den 25 december 2009. Då var målet ett flygplan på väg mot Detroit. Men planen misslyckades eftersom bomben aldrig briserade fullt ut.

Den nya bomben hade enligt källor till AP ett bättre utvecklat detonationssystem för att undvika 2009 års misstag

Gått under jorden

Efter agentens avslöjande till CIA ska han också ha lämnat uppgifter om Al-Qaida i Jemen som lett till att en av organisationens högt uppsatta ledare dödades i en attack med ett förarlöst amerikanskt flygplan.

När han var klar med sitt uppdrag åt CIA gick han under jorden i Saudiarabien.