SOS Alarm larmar: Kaos i skuggan av den historiska hettan
Publicerad 2018-07-27
Den historiska hettan i Sverige har inte bara drabbat landet i form av omfattande skogsbränder.
Nu larmar SOS Alarm om att antalet vårdärenden om värmeslag samt djur- och insektsbett ökat kraftigt – i vissa fall till och med mångdubblats.
– Sommarens extrema värme och torka leder till allvarliga konsekvenser utöver skogsbränderna, säger Kenny Lorentzon, ansvarig för SOS Alarms krisberedskapsavdelning.
Årets sommar i Sverige har inte bara drabbat skogar som brinner runt om i landet – nu larmar SOS Alarm om att antalet samtal till nödnumret 112 ökat kraftigt på grund av den historiska hettan.
Bara denna sommar har 112 fått in 101 värmerelaterade vårdärenden i kategorin hypertermi, vilket bland annat innefattar värmeslag. Enligt SOS Alarm är det en fyrdubbling jämfört med förra året – blott 25 nödsamtal rörande värmeslag.
Aftonbladet har tidigare skrivit om 78-åriga Britta, 78, som drabbades av värmeslag på ett demensboende – och fick akutvårdas på sjukhus.
Fördubbling av djur- och insektsbett
– Samtalen till 112 ökar generellt vid vackert väder. Men sommarens extrema värme och torka leder alltså till allvarliga konsekvenser som sträcker sig utöver de pågående skogsbränderna, säger Kenny Lorentzon, ansvarig för SOS Alarms krisberedskapsavdelning.
Men det är inte bara samtal om värmeslag som ökat till nödnumret – utan även sådana som berör djur- och insektsbett, från främst getingar och huggormar. Antalet sådana ärenden har nästan fördubblats, från 115 förra året till 219 denna sommar.
Antalet ärenden som berör utomhusbränder har föga förvånande också ökat kraftigt, från 2 255 stycken förra året till 5 240 i år.
Manar till försiktighet i hettan
Antalet drunkningslarm och larm om båtolyckor har också ökat, dock inte lika mycket som de ovannämnda kategorierna: från 234 till 264 ärenden respektive 95 till 106 stycken.
Samtliga siffror från SOS Alarm gäller perioden 1 juni till 25 juli.
Kenny Lorentzon manar till förebyggande tänkande vid en sommar som denna. Det innebär att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn samt att man ser till att skydda sig mot insekter och ormar.
– Det är också bra att ha sin telefon till hands så att man snabbt kan larma om olyckan är framme, säger han.