Engagerade sig som 12-åring

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-11

Anna Lindhs politiska karriär från SSU till utrikesminister

Hennes minne lever kvar Det har gått fem år sedan Anna Lindh avled efter en knivattack på NK. Hennes minne lever kvar genom bland annat den minnesfond som startades i hennes namn.

Anna Lindh var SSU:s första kvinnliga ordförande, en lysande utrikesminister och ett politiskt framtidslöfte.

Hon var tvåbarnsmamma, hustru och en uppskattad väninna.

Det har gått fem år gått sedan Anna Lindh tragiskt gick bort. Hon blev 46 år.

– Hon hade alltid skrattet så nära till hands även om hon arbetade oerhört hårt med svåra politiska frågor, säger Ulrica Messing till aftonbladet.se.

Anna Lindh var dotter till konstnären Staffan och småskolläraren Nancy Lindh. Hon föddes den 19 juni 1957 i Enskede, Stockholm men växte upp i Hacksta strax utanför Enköping.

Endast 12 år gammal engagerade sig Anna Lindh politiskt då hon gick med i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) i Trögd. Året var 1969 – samma år som Olof Palme blev partiordförande för socialdemokraterna och statsminister.

Den unga Anna Lindh tog intryck av Olof Palmes politiska engagemang och han blev hennes ledstjärna i politiken.

Studerade juridik

1976 nominerades Anna Lindh till riksdagsvalet men socialdemokraterna förlorade valet och för 19-åriga Anna Lindh blev det i stället för riksdagen en plats i kommunfullmäktige i Enköping.

Hon studerade juridik och blev klar med sin kandidatexamen 1982.

Samma år vann socialdemokraterna valet och Olof Palme blev åter statsminister. Det året kom Anna Lindh tillsammans med Mona Sahlin in i riksdagen.

1984 valdes Anna Lindh till Socialdemokratiska ungdomsförbundets (SSU:s) första kvinnliga ordförande. Under sex år behöll hon ordförandeposten och visade under tiden bland annat ett starkt engagemang i miljöfrågor.

1990 föddes Anna Lindhs och Bo Holmbergs son David.

– Mitt starkaste minne av Anna är när hon var ihop med barnen, säger Margot Wallström som var vän till Anna Lindh.

Året därpå valdes Anna Lindh in i socialdemokraternas verkställande utskott. Samma år blev hon kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm och utsågs då även till ordförande i Stockholms Stadsteater. Det var också det året hon gifte sig med Bo Holmberg.

Ministerposter

1994 vann socialdemokraterna valet och i en regering som bestod av lika många kvinnor som män fick Anna Lindh posten som miljöminister. Det året föder hon också sonen Filip.

Som miljöminister såg hon till att skärpa miljölagstiftningen.

– Hon betydde mycket för att föra fram miljön som en stor fråga. Hon kunde presentera nytt tänkande och passade bra inom det området, liksom hon senare blev bra som utrikesminister, berättar Ingvar Carlsson för aftonbladet.se.

1998 blev Göran Persson statsminister och utsåg då Anna Lindh till utrikesminister i sin nya regering. Därmed fick hon ansvar för Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik, folkrätt och mänskliga rättigheter samt svenskars rätt och intressen i utlandet.

Mona Sahlin berättar att Anna Lindh blommade ut som inrikesminister.

– Hon var en utmärkt miljöminister men inte i närheten av det hon var som utrikesminister. Det var då som styrkan kom fram. Anna var så oerhört passionerad och skärpt och just i utrikespolitiken är de egenskaperna ovärderliga.

EMU-omröstningen

2001 blev Anna Lindh en självklar centralfigur då Sverige hade EU-ordförandeskapet. Ett arbete som var krävande men som hon klarade av med bravur. Många har berättat om att Annas positiva personlighet var något som man uppskattade i de politiska kretsarna.

– Hon var älskad i EU:s utrikesministerkrets. Där talar man om henne med stor saknad, säger Jan Eliasson som är ordförande i Anna Lindhs minnesfond och kände henne personligen.

Den 11 september 2003 gick Anna Lindh bort. Det var endast tre dagar innan Sveriges folkomröstning om EMU, en fråga som Anna Lindh kände ett starkt engagemang i.

Hon avled av skadorna efter ett knivöverfall på varuhuset NK i centrala Stockholm. Anna Lindh blev 46 år.

ANNONS