Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Polischefen köpte barnkollo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-01

Engagerad i stiftelse för utsatta barn

”Olämpligt ” Här på gården i Östergötland drev stiftelsen kollo för barn. I torsdags fick Göran Lindberg sparken. ”Vi tyckte inte att det var lämpligt att han var kvar”, säger ordförande Hans G Svensson.

Förre polischefen Göran Lindberg bekämpade barnsexbrott.

Och satt i styrelsen för en stiftelse som köpte ett sommarkollo.

Nu har han fått sparken.

POLISCHEFEN Göran Lindbergs familj fick sitt ”livs chock” när misstankarna mot honom blev kända.

Göran Lindberg, 63, brann inte bara för jämställdhet. Han arbetade även mot sexuellt utnyttjande av barn.

Nu sitter han själv häktad, misstänkt bland annat för förberedelse till våldtäkt på en 14-årig flicka, och i helgen har polisen hållit nya förhör och gått igenom beslagtagna föremål.

Förverkliga drömmar

Under hela 2000-talet satt polischefen i styrelsen för Skandias stiftelse ”Idéer för livet”. Den delar ut pengar för att barn och ungdomar ska kunna förverkliga sina drömmar.

Men i torsdags fick han sparken.

– Vi tyckte inte det var lämpligt att han var kvar efter det som redovisats i media, säger stiftelsens ordförande Hans G Svensson.

För honom och styrelsen kom misstankarna mot den tidigare länspolismästaren som en chock.

– Det är ofattbart och väldigt märkligt med tanke på det engagemang han visat för jämställdhet.

Skandia tog för ett par år sedan initiativ till ett unikt projekt mot sexuell exploatering av barn.

Något som hyllades av polischefen.

– Göran Lindberg gav oss mycket beröm i styrelsen för det vi gjort mot barnsexhandel och barnpornografibrott. Därför var det så märkligt när detta kom i tidningarna.

Stiftelsen köpte våren 2008 ett sommarkollo för barn i Östergötland. Kollot hotades av nedläggning och hade därför kallat in en av sina tidigare sommargäster, artisten Nanne Grönvall, för att rädda det.

– De ville ha stöd från någon som har erfarenhet av att ha varit på kollot. Och det kändes naturligt för mig eftersom jag minns det här som mina bästa somrar, säger Nanne om sin insats.

Vålds- och sexbrott

”Idéer för livet” fick då upp ögonen för verksamheten och köpte byggnaderna. Efter affären besökte hela styrelsen, inklusive Göran Lindberg, gården för ett möte.

– Det är hemskt det där. Han sitter ju i styrelsen men det är inget som har något med vår verksamhet att göra, säger verksamhetsledaren i dag.

Göran Lindberg var också aktiv för att driva igenom Barnahus i Uppsala för några år sedan – ett boende för barn som utsatts för vålds- och sexbrott.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) satt i polisstyrelsen i Uppsala när frågan klubbades igenom.

– Barnahus är något väldigt fint och fungerar

mycket bra. Man kan säga mycket om Göran Lindberg, han torde vara en dubbelnatur utan dess like. Men han gjorde mycket bra, och det här är en sådan sak.

En person som står Göran Lindberg och hans familj nära fick sitt ”livs chock” när misstankarna blev kända.

– Han har stöttat och varit god mot många människor. Han har varit en oerhört fin medmänniska. Jag hoppas verkligen anklagelserna är felaktiga.

Enligt vännen mår Lindbergs barn och sambo mycket dåligt.

– Det går upp och ner något fruktansvärt.