Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Livvakternas miss: pistolbeväpnad man åkte hiss med Obama

Uppdaterad 2014-10-02 | Publicerad 2014-10-01

Secret Service i nytt blåsväder - missade beväpnad man

Han hade en pistol på sig och är dömd för flera våldsbrott.

Ändå kunde mannen åka hiss med USA:s president Barack Obama – utan att hans livvakter visste om att mannen var beväpnad.

– Presidentens liv var i fara. Det här landet hade sett annorlunda ut om han dragit sin pistol, säger republikanske kongressledamoten Jason Chaffetz.

Enligt hemliga källor som tidningen Washington Post citerar inträffade händelsen den 16:e september i år när president Obama var på besök hos USA:s smittskyddsmyndighet, CDC.

En av myndighetens inhyrda vakter åkte då i samma hiss som presidenten.

Han ska ha bettet sig märkligt, bland annat filmat Obama trots tillsägelser från livakterna från Secret Service.

När Secret Service- agenterna frågade ut honom efter hissfärden visade det sig att han har tre domar för våldsbrott på sig sedan tidigare.

Han fick också sparken på fläcken på grund av sitt agerande när en ansvarig från den säkerhetsfirma som anlitat honom kom till platsen.

Visste inte att han var beväpnad

Då lämnade mannen tillbaka sin pistol. Presidentens livvakter hade ingen aning om att han var beväpnad under hissfärden.

Ordentliga bakgrundskollar ska förhindra obehöriga och beväpnade personer att komma i närheten av världens mäktigaste man.

Men någonting gick tydligen fel.

Republikanen Jason Chaffetz, som leder en arbetsgrupp i kongressen med uppgift att övervaka vaktstyrkan, är inte nådig i sin kritik mot Secret Service.

– Du har alltså en dömd man på armlängdsavstånd från presidenten och de har inte ens gjort en bakgrundskoll. Det finns inga ord att beskriva hur rasande jag är och den oro jag känner för presidentens och hans familjs säkerhet, säger han till Washington Post.

Knivbeväpnad sprang omkring i Vita huset

Det är en i raden av allvarliga säkerhetsmissar som Secret Service gjort under den senaste tiden, och på onsdagen fick den högsta chefen, Julia Pierson, bära hundhuvudet och lämna sin post.

Bara tre dagar efter besöket på smittskyddsmyndigheten, den 19:e september, lyckades den knivbeväpnade Omar Gonzalez ta sig in i Vita huset genom en olåst dörr. Han hann springa till Barack Obamas privata rum, och sedan vidare till East Room, där presidenten tar emot besökare och har tillställningar, innan han stoppades.

Ett dygn tidigare hade en annan man kört fram en bil till en grindarna, parkerade, och vägrade flytta på sig.

Kvarteren runt Vita huset spärrades av under tiden bombtekniker undersökte bilen – där det inte fanns någon sprängladdning.

Nu ska samtliga tre incidenter utredas, men redan nu är det klart att Julia Pierson, högsta chefen för Secret Service, får lämna sin post.