Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Mpox: Väldigt låg risk för spridning i Sverige

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 14.12 | Publicerad 13.38

Magnus Gisslén, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten på fredagens pressbrief om mpox.

Hittills är det bara ett fall av den nya, mer farliga mpox-varianten konstaterad i Sverige. Även om nya importfall kan komma så är risken för en större smittspridning här väldigt liten.

– Vi står inte inför en ny pandemi, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Patienten som konstaterades smittad i Region Stockholm i mitten augusti mår bra och har inte behövt sjukhusvård. Det sade socialminister Jakob Forssmed (KD) under en pressbriefing på fredagen.

Den patienten hade smittats i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott. Och det är framförallt i delar av Afrika som mpox klad 1 nu sprids.

– Men vi lutar oss inte tillbaka och vi följer utvecklingen noga. Vi har också vaccin i beredskap, säger Olivia Wigzell.

Sverige har tillräckligt med vaccin i lager enligt Jakob Forssmed och mer kan köpas in om läget skulle förändras. Hur många doser mpox-vaccin som finns i landet vill han inte säga.

– Av beredskapsskäl så redogör vi inte för exakta antal doser. Vi ska skydda oss mot sårbarheter, säger Forssmed.

Enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också deltog på pressbriefingen, är det framförallt i Kongo-Kinshasa och närliggande regioner som mpox klad 1 nu sprids.

Det är också personer som planerar att resa dit och som kommer att ha långvarig och nära kontakt med befolkningen som rekommenderas vaccinering.

Enligt siffror som Folkhälsomyndigheten tagit fram var det under maj och juni omkring 4 000 resor totalt mellan Sverige och drabbade länderna Kongo-Kinshasa, Burundi, Rwanda Uganda och Kenya.

ANNONS