Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Moldavien: Ja till EU

Publicerad 2024-10-21 15.34

Folket i Moldavien gav grönt ljus till EU i söndagens folkomröstning.

Moldavien säger ja till EU-medlemskap – med minsta möjliga marginal.

President Sandu får jubla efter ett val som varit under hårt ryskt tryck.

– Moldavien har vunnit den första svåra striden, säger hon.

Följ ämnen
Ryssland

När 99,7 procent av rösterna räknats står det klart att moldavierna säger ja till EU-medlemskap.

Men det var med nöd och näppe.

Ja-sidan samlade 50,46 procent av rösterna och den västvänliga presidenten Maia Sandu undviker därmed ett chockbakslag.

Moldavien har vunnit den första svåra striden i strävan att gå med i den Europeiska unionen, säger hon på en presskonferens enligt The Guardian.

Sittande presidenten Maia Sandu misstänker att Ryssland försökt påverka valet.

Ryssland har anklagats för att ha bedrivit påverkansoperationer mot landets försök att närma sig EU, och under sitt tal gick Sandu till attack mot ”utländska styrkor” som ska ha köpt hundratusentals röster.

– Det är en attack mot moldavisk suveränitet, säger hon.

Samtidigt pågår ett presidentval i landet.

En västvänlig regering har haft makten i Moldavien sedan 2021, och den nuvarande presidenten Maia Sandu är favorit till att få sitta ännu en mandatperiod, skriver TT.

Men både Vita huset, EU-parlamentet och moldaviska myndigheter har larmat om att Moskva försöker påverka valet och styra landet bort från väst.

I förra veckan greps också över 100 personer som misstänks ha tränats i Moskva för att skapa ordningsstörningar runt röstningen.

Statsminister Ulf Kristersson skriver i en kommentar till Aftonbladet att han talat med president Sandu och att han välkomnar beskedet från Moldavien.

– Samtidigt gjorde Ryssland stora påverkansoperationer för att få Moldavien att rösta nej. Att Ryssland och deras ombud försöker sabotera valet i Moldavien är ytterst ett hot mot hela Europa. Det sker i syfte att splittra samhället och undergräva demokratin. Sverige har länge stöttat Moldaviens motståndskraft mot hybridattacker inför folkomröstningen. Det kommer vi fortsätta med.

Följ ämnen i artikeln