Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Moldavien: Lutar mot nej till EU-närmande

Uppdaterad 01.07 | Publicerad 00.30

Röstning i Moldaviens huvudstad Chisinau under söndagen.

Det ser ut att bli nej i folkomröstningen i Moldavien om att skriva in strävan för EU-medlemskap i grundlagen.

Det är ett stort bakslag för president Maia Sandu och den västvänliga regeringen.

Sandu såg till att Moldavien ansökte om medlemskap i EU efter Rysslands invasion av Ukraina 2022. Hon kommenterar det troliga nejet i folkomröstningen med att ”demokratin och landets frihet har utsatts för ett angrepp av aldrig tidigare skådad omfattning”.

Ryska påverkansoperationer har enligt henne pågått i flera månader.

Rysk påverkan

Så väl Vita huset, EU-parlamentet och moldaviska myndigheter har pekat på att Ryssland försöker påverka valet och styra landet bort från EU och väst.

Opinionsmätningar inför söndagens folkomröstning, och presidentval, pekade mot att det kunde bli ett ja till EU-vägen. Men när drygt 92 procent av rösterna var räknade ledde nejsidan med 53 procent mot 47 för ett ja, enligt den centrala valkommissionens hemsida.

Och i presidentvalet ser Maia Sandu, som vill bli omvald, gå mot en mycket mera knapp seger än väntat.

Knappt för Sandu

Med drygt 92 procent av rösterna räknade hade Sandu preliminärt stöd av cirka 38 procent av väljarna och den närmaste, pro-ryska kandidaten Aleksandr Stoianoglo hade fått drygt 28 procents stöd. Det innebär att de ställs mot varandra i en utslagsomgång senare.

Båda valen sker under starka ryska försök att påverka utgången.

– Vårt land står vid ett vägskäl. En grupp tjuvar försöker lura allmänheten, sade premiärminister Dorin Recean inför valen och uppmanade moldavier till ”vaksamhet”.

Det finns misstankar bland annat om en enorm påverkanskampanj, där röster från hundratusentals människor kan ha köpts av proryska grupper. I veckan greps även över 100 moldavier som ska ha tränats i i Moskva för att skapa ordningsstörningar runt röstningen. Ryssland har förnekat inblandning i valet.